Priče > Društvo

Ogledalce, ogledalce, nisam više TAKO MLADA i šta sad da radim?

Posle 45. godine su se već nagomilali stresni događaji, kao što su zdravstvene brige i porodični problemi...

Autor: Mina Duduković

14/02/2023 > 13:52

podeli vest:

Ogledalce, ogledalce, nisam više TAKO MLADA i šta sad da radim?
Foto: Freepik.com


Udruženje "Žene na prekretnici" upozorava da se žene posle 45. godine često suočavaju sa rodnom diskriminacijom pri zapošljavanju, ali i kasnije na radnom mestu. Međutim, to nije jedini problem sa kojima se one susreću u petoj deceniji, već ih u tom dobu čeka ozbiljan krizni životni period, na svim poljima. 

To su socijalne, psihološke i biološke promene i istovremeno ogromni izazovi, naročito ako se ima u vidu da postoji kulminacija određenih životnih prilika.

- U ovom periodu su se već nagomilali, životom izazvani, stresni događaji, kao što su zdravstvene brige, porodični problemi, problemi u vezi sa poslom, gubitak, postignuti ili ne životni ciiljevi i finansijske brige i same psihofizičke promene usled menopauze. Znaci krize mogu biti različiti, od telesnih promena do emocionalne borbe - objašnjava  psiholog Vesna Bajković.

Savet psihologa

* Pronalaženje i traženje podrške (prijatelji, stručna pomoć)
* Pisanje knjiga ili memoara
* Vežbanje
* Neka vam se partner u aktivnostim prdruži
* Počnite nešto novo (aktivnost, hobi…)
* Vrednosti
* Setite se da postoji priroda i da je njeno okruženje lekovito 
* Uzmite za ozbiljno zdravlje i preuzmite odgovornost za isto

Prema njenim rečima ovaj period jeste ispunjen kompleksnošću svih promena, nekada naglih, nekada sporih, ali stalno prisutnih, a nekada i iznenadnih promena u životu svake žene.

- Skup različitih i mnogobrojnih situacija i životnih aktulenih problema utiču na psihološki status. Naravno, prilagođavanje svim tim promenama jeste samo po sebi izazovno. Nekada je teško poverovati da se sve te promene dešavaju i da mnoge stvari nisu kao što su bile. Ovo je zato i period privikavanja, adaptacije na sve te promene i prihvatanje svih promena je samo po sebi izazov - dodaje psiholog.

Ona kaže da više faktora utiče na zdravlje i mentalno zdravlje žene koje su napunile 45 godina. 

- Fiziološki faktori koji su izraženi tokom perimenopauze i menopauze uz hormonske promene mogu doprineti težini ovog životnog perioda jer doprinose umoru, donose nesanicu, poremećaj sna i probleme sa koncentracijom. Emocionalni faktori utiču takođe jer se obično u tom periodu doživljava trauma ili gubitak nekog bliskog, razvod, različiti porodični problemi dakle, emocionalni izazovi.
Socijalni faktori su takođe prisutni jer žene osećaju teret i znake starenja, nisu retke poteškoće u vaspitanju i odnosu sa decom kao i preispitivanje samih životnih izbora i njihovih posledica u vezi porodice i posla a tu je i briga o starim roditeljima
- dodaje ona. 

Svi ovi faktori, kao i da li deluju istovremeno ili ne, utiču na to kako će se žena osećati u ovom periodu, koliko će trajati ovaj period i koju težinu će imati. 

- Uobičajeni simptomi koji su karakteristični za ovaj životni period su: osećanje tuge ili smanjenog samopouzdanja, dosade ili nedostatka svrhe, osećaj neispunjenosti ili nostalgičnosti, česta razmišljanja o prošlosti (kako je nekad bilo), žaljenje, upoređivanje sa drugima, nezadovoljstvo karijerom ili uopšte načinom života, želja da se izgleda mlađe i bolje, preispitivanje životnih izbora, preplavljenost osećanjima kao i manja sposobnost da upravlja određenim osećanjima, fizički bolovi koji često mogu biti psihosomatizacija emocija - kaže Bajković. 

Ona dodaje da se kao posledica javljaju apatičnost ili depresija koja dalje može uzrokovati i druge veće probleme sa mentalnim zdravljem, usamljenost, manjak motivacije. osećaj gubitka (stabilnosti i sigurnosti), osećaj nedostatka svrhe i značenja života.

- Ako krenemo sa tačke životne krize onda slično kao i u svakoj životnoj krizi to je tačka prekretnice u smislu potrebe da se adaptiramo na nove životne događaje. Jedna od osnovnih ljudskih karakterisitka jeste upravo sposobnost prilagođavanja. Ukoliko postoji socijalna podrška – podrška bliskih osoba, adekvatni resursi finansijski i porodični, ovo sve uveliko umanjuje nivo stresa - kaže psiholog.

Foto: Privatna arhiva

Vesna Bajković, psiholog

Kriza srednjih godina, objašnjava ona, je često pokazatelj da u našem životu nedostaju svrha i smisao.

- Stoga je temeljna procena akcija, ponašanja i ciljeva važna kako bi se osiguralo da su usklađeni sa vrednostima je ključni aspekt upravljanja krizom srednjih godina. Postoje, naravno, indivudalne razlike a slične su uglavnom fizičke i fiziološke promene, briga o zdravlju povećana, životne dileme. Prema rezultatim određenih istraživanja žene su identifikovale najizazovnije apsekte srednjih godina: porodični odnosi i promene u okviru njih, obezbeđivanje resursa, suočavanje sa višestrukim stresorima koji se javljaju istovremeno - naglašava ona, i dodaje: 

- Žene u ovom periodu tragaju za ravnotežom odnosno za vraćanjem u novu životnu ravnotežu dok se nose sa gubicima ne retko sa resursima koji su ograničeni (materijalna, podrška okoline, porodice…). Nekada su lična očekivanja i dalje visoka a nekada i od bliskih osoba. Ipak, važno je u ovom periodu preurediti svoje prioritete pa i očekivanja kako i od sebe tako i od drugih, kako bi umanjili stepen mogućeg razočarenja. Osim prioriteta u ovom periodu se i neke lične vrednosti menjaju ili bar menjaju mesta na listi prioriteta. Naravno, neophodno je uložiti volje i snage i pronaći nove izvore zadovoljstva. Kao i svaka krizna sitaucija može biti korak nazad ali može upravo biti šansa da ponovo pronađemo sebe i upoznamo se sa našim kapacitetima i sposobnostima ili ih pronaći i razviti, naučiti nešto novo o sebi i drugima - kaže psiholog. 

Citat da se sličan sličnom raduje, kažu stručnjaci, može da se primeni u ovom slučaju, pa tako društvo istih godina je moćno oružje i može pomoći u sprečavanju usamljenosti.

- Pišite o vašem životu to možete podeliti kasnije sa vašom porodicom i prijateljima, posvetite se fizičkom vežbanju - fizički pokret može promeniti rutinu i poboljšati spavanje i uopšte pozitivno uticati na život.  Načini na koje je moguće umanjiti negativne posledice ili napraviti sebi novu šansu. 

Psiholog kaže i da nije sve tako crno, kako se ženama učini:

- Suočavanje sa krizom srednjih godina kod žena, iako može biti uznemirujuće, može biti odlično vreme za obnovljeni uvid i samorefleksiju kao vaše pravo odraslo ja. Bilo da se bavite drugima kroz ovaj zajednički period ili otkrivate nove snage ili strasti, prolazak kroz krizu srednjih godina ne mora da bude zastrašujuće iskustvo.

 

 

 


 

Ostavite komentar