Lifestyle > Ljubav

Zašto NISKE žene traže izuzetno VISOKE muškarce?

Mogu vam oprostiti godine, ali ne i visinu

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/08/2023 > 22:37

podeli vest:

Zašto NISKE žene traže izuzetno VISOKE muškarce?
Foto: Freepik.com


U svetu ljubavi i zabavljanja čini se da je jedna od gorućih tema razlika u visini. Mogu vam oprostiti godine, ali ne i kada ste niži od 185 centimetara, ako je sudeći po podacima sa aplikacija za upoznavanje.

Na "TikToku" i "Jutjubu", nekoliko muškaraca je postavilo video-zapise koji izražavaju da visina ispod 175 ili 180 centimetara ne čini muškarca automatski lošim romantičnim partnerom. Heteroseksualne žene generalno privlače visoki muškarci zbog evolucionih, bioloških i društvenih razloga, kaže Avigail Lev, osnivač i direktor centra specijalizovanog za kognitivnu bihejvioralnu terapiju, piše "The Post".

- Evolucioni ili biološki modeli bi rekli da je visina povezana sa zdravljem i snagom partnera ili da je, sociološki govoreći, povezana sa snagom, moći, sposobnošću da bude jak.

Lev je primetila da bi nametnute rodne uloge i dostupnost resursa mogli biti faktori zašto žene imaju tendenciju da vole više muškarce. Žene koje zavise od muškaraca zbog novca i skloništa obično nisu toliko izbirljive u pogledu izgleda kada traže romantičnog partnera, a Lev je kao primer ukazala na žene iz perioda 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih.

- Muškarci su oduvek davali prednost izgledu nad ženskom karijerom, a ženama u prošlosti karijera nije bila neophodna. Sada, kada žene imaju veći pristup sopstvenim resursima, postale su izbirljivije prema izgledu svojih partnera.

- Društvo je spojilo ženstvenost sa malim, krhkim i sitnim. Društvo je spojilo muškost sa snagom, moć sa dominacijom.

Ljudi imaju tendenciju da izjednače visinu sa snagom i moći

Nikol Mur, sertifikovani životni trener se specijalizovala za obuku o odnosima i govora tela, rekla je za "Fox News Digital" da većina ženskih klijenata sa kojima radi izgleda izjednačava visinu sa snagom i sigurnost.

- Mnoge moje klijentkinje, bez obzira na njihovu visinu, rekle su da žele da osećaju da bi njihov partner mogao da ih fizički zaštiti ako je potrebno.

Mnoge žene su takođe ubeđene da niži i vitkiji muškarci nisu u stanju da ih zaštite, što ih navodi da veruju da muškarci koje izaberu treba da budu mnogo viši od njih.

U svom poslu, Mur je čula od žena koje kažu da žele da budu sa višim muškarcem jer veruju da će zbog toga izgledati sitnije u slučaju i da dobiju kilograme.

- Razlika u visini može stvoriti dinamiku moći u vezi koja može biti privlačna nekim parovima koji više vole dinamiku u kojoj se žena vidi kao manje moćna ili čak slabija od svog muškarca. S druge strane, neki veoma visoki muškarci mogu da uživaju u dinamici u kojoj "dominiraju" ili njima vlada niska, ali žestoka i otvorena žena - rekla je Mur.

Ostavite komentar