Lifestyle > Ljubav

ROMANTIČNA PODVALA: Usamljene osobe sve češće META PREVARANATA, OBEĆAVAJU LJUBAV, otimaju novac

Prevarant je došao na ovu ideju pogledavši dokumentarni film “The Tinder Swindler”

Autor: K1info/nacional.hr

16/02/2023 > 14:23

podeli vest:

ROMANTIČNA PODVALA: Usamljene osobe sve češće META PREVARANATA, OBEĆAVAJU LJUBAV, otimaju novac
Foto: Pixabay.com


Španska policija uhapsila je 39-godišnjeg muškarca koji je preko aplikacije za upoznavanje Tinder izvukao od 35-godišnje žene 57.000 eura, što je sve učestaliji način prevare zaljubljenih i osamljenih osoba. 

Maria iz Teulade, gradića s 12.000 stanovnika na jugoistoku Španije, stupila je pre nešto više od godinu dana, preko mobilne aplikacije za upoznavanje Tinder, u kontakt s 39-godišnjim muškarcem, takođe Špancem. Nekoliko dana kasnije razmenili su brojeve mobilnog telefona kako bi nastavili direktno komunicirati.

Prolazilo je vreme, a Maria je postajala sve uverenija da se zaista sviđa tom muškarcu, iako se nikada nisu sreli uživo uz opravdanja o poteškoćama na poslu ili privatnim razlozima, te uveravanjima da je njihova veza postojana.

Maria, uverena već kako su par i da će u bliskoj budućnosti formirati porodicu, na njegov zahtev za financijskom pomoći počela mu je uplaćivati novac. On je tvrdio da će joj ga vratiti prodajom nekretnine. Dug se nakupljao, a on je nastavljao tražiti još novca.

Maria se tada obratila policiji, shvativši da je verovatno žrtva prevare.

Policija je otpočela akciju kodnog imena “Romanticos” pa uvidela da je ta “ljubavna veza” trajala 14 meseci. Maria i njen “dečko” razmenjivali su dnevno po 350 poruka. Ona mu je 8 meseci uplaćivala novac, ukupno 57.000 eura. Policija je otkrila da je muškarac nakon primljenih uplata podizao novac i držao ga kao gotovinu, nastojeći prikriti trag.

Agenti su otkrili da živi u primorskom mestu Guardarmar del Segura, udaljenom 120 kilometara od Teulade, gdje stanuje Maria. Upali su mu u kuću te otkrili da tu živi sa svojom stvarnom 39-godišnjom devojkom koja je znala za prevaru i koristila se uplaćenim novcem. Policija je detaljno pregledala njihove mobitele i bankovne račune, pa ih je uhapsila.

Foto: Pixabay.com

 

Muškarac je priznao krivicu i rekao da je ideju za prevaru dobio pogledavši na platformi Netflix dokumentarni film “The Tinder Swindler”. Film govori o muškarcu iz Izraela koji je na sličan način varao bogate žene iz skandinavskih zemalja koje su čeznule za ljubavlju.

- Ovakva vrsta prijevara drastično je porasla od izbijanja koronavirusa jer su ljudi počeli više boraviti u kući, sve više su bili usamljeni i počeli su koristiti nove tehnologije komuniciranja - rekao je portparol policije koja je učestvovala u ovom slučaju i dodao:

- Imali smo sreće što su prevaranti bili ovde u blizini, u Španiji. Mogli su biti, recimo, u Senegalu što bi jako otežalo istragu i hapšenje.

Policija ovu vrstu prevara naziva engleskim imenom “Romance Scam”.

- Prevaranti steknu žrtvino poverenje, uveravavši je u ljubavnu vezu. Zatim traže novac, obećavajući da će ga vratiti, ali to nikada ne učine - napominje portparol.

Dvoje 39-godišnjih prevaranata uskoro će biti izvedeni pred lokalnog sudiju. Muškarac je već bio prijavljivan zbog drugih prevara, a ovo mu je bio prvi pokušaj ove vrste.

 

 

 

Ostavite komentar