Lifestyle > Hi-Tech

LEGLI NA RUDU: Apple potvrdio da iPhone dobija USB-C ali već ima i REZERVNI PLAN

Očigledno da ćemo morati da se povinujemo, nemamo izbora, saopštili su iz kompanije

Izvor: K1info

26/10/2022 > 10:27

podeli vest:

LEGLI NA RUDU: Apple potvrdio da iPhone dobija USB-C ali već ima i REZERVNI PLAN
Foto: Pexels.com


Apple je dao najdirektniju potvrdu do sada da iPhone opremljen USB-C portom dolazi nakon što je Evropska unija naložila da svi telefoni koji se prodaju u zemljama članicama moraju imati taj konektor ako koriste fizički punjač.

Na pitanje Džoane Stern iz The Wall Street Journala da li će kompanija zameniti Lighting, vođa marketinga kompanije Apple Greg Josviak je odgovorio: 

- Očigledno da ćemo morati da se povinujemo, nemamo izbora.

Novinarka WSJ je zatim upitala kada možemo očekivati iPhone sa USB-C portom, a Josviak je odgovorio da su "Evropljani ti koji diktiraju tajming evropskim kupcima."

Trenutno, zakon nalaže da će "svi mobilni telefoni i tableti" morati da koriste USB-C do "jeseni 2024.". Josviak je odbio da odgovori da li će kompanija uključiti USB-C konektor na telefone koji se prodaju izvan EU.

Foto: Tanjug/AP

 

Ali on je sasvim jasno stavio do znanja da Apple nije zadovoljan što je zakonski primoran da izvrši promenu. Pre nego što je priznao da kompanija mora da se pridržava zakona, Josviak je ušao u dugačko objašnjenje o tome kako je Apple istorijski više voleo da ide svojim putem i veruje svojim inženjerima umesto da ga zakonodavci primoravaju da usvoji hardverske standarde.

Takođe je tvrdio da bi prebacivanje iPhone-a na USB-C zapravo značilo mnogo e-otpada (što je jedan od razloga zašto je EU uopšte donela ovaj zakon).

Ipak, jako je važno što nešto nije pomenuto: iPhone bez porta koji se oslanja isključivo na bežično punjenje, nešto što bi Apple teoretski mogao da uradi. Josviak nije rekao da li kompanija razmatra načine da potpuno zaobiđe potrebu da stavi USB-C na iPhone telefone, prenosi The Verge.

Umesto toga, dobili smo rezigniran, pomalo krivudavi odgovor koji dovodi do onoga što izgleda kao neizbežan zaključak: USB-C je budući port za povezivanje i punjenje vašeg iPhonea.

 

 

 

Ostavite komentar