Priče > Biznis

Biznis ne poznaje SANKCIJE - RUSI ĆE MOĆI DA KUPE novi iPhone 14

Ako potrošači žele da kupe te telefone, biće prilike, kažu u Ministarstvu trgovine

Autor: Tanjug

08/09/2022 > 10:37

podeli vest:

Biznis ne poznaje SANKCIJE - RUSI ĆE MOĆI DA KUPE novi iPhone 14
Foto: AP Photo/Jeff Chin


Rusi će imati mogućnost da kupe novi ajfon 14 uprkos tome što je američka tehnološka kompanija Epl napustila zemlju, a zahvaljujući moskovskoj šemi paralelnog uvoza, rekao je visoki vladin zvaničnik agenciji RIA Novosti, prenosi Rojters.

Rusija je u martu najavila šemu uvoza i ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga.

Na pitanje da li će novi ajfon, koji je Epl predstavio u sredu, biti uvezen u okviru te šeme, ministar trgovine i industrije Denis Manturov je rekao:

"Zašto ne? Ako potrošači žele da kupe ove telefone, da, biće prilike".

Foto: AP Photo/Jeff Chin

 

Epl je zaustavio prodaju novih proizvoda u Rusiji u martu, nedelju dana pošto je Rusija, navodi Rojters, izvršila invaziju na Ukrajinu, iako su iPhone, MacBook i druga Eplova roba ostali dostupni u ruskim prodavnicama dok trgovci prodaju svoje preostale zalihe starih modela i dobijaju nove uređaje preko šeme uvoza.

Ruska mobilna mreža MTS je jutros prodavala nove modele iPhone 14 u pretprodaji, a cene se kreću od 84.990 rubalja (1.398 dolara) za verziju od 128 GB.

MTS je saopštio da bi isporuka mogla da potraje do 120 dana i da je zadržao pravo da otkaže porudžbine ako se suoči sa poteškoćama pri uvozu proizvoda.

Epl nije odmah odgovorio na zahtev da to komentariše.

 

Ostavite komentar