Priče > Čuvarkuća

Čisto da vas PODSETIMO: Ako kupujete iPhone 14, punjač i slušalice PLAĆATE POSEBNO

Apple je odluku o tome da iPhone telefone prodaje bez neophodnih delova doneo 2020. godine

Autor: K1info/novosti.rs

09/09/2022 > 20:41

podeli vest:

Čisto da vas PODSETIMO: Ako kupujete iPhone 14, punjač i slušalice PLAĆATE POSEBNO
Foto: Tanjug/AP


Kupci iPhone14 kao i ranijih verzija ovog telefona, moraće pored osnovne cene uređaja da izdvoje dodatan novac za kupovinu slušalica i punjača, odnosno adaptera, jer oni ne idu u paketu sa uređajem.

Naime, Apple je odluku o tome da iPhone telefone prodaje bez neophodnih delova doneo 2020. godine, da bi se tema o tome kako do krajnjih kupca dolaze nepotpuni paketi pokrenula nedavno u Brazilu, kada je Ministarstvo pravde te zemlje rešilo kazni ovu kompaniju.

Naređeno im je da zaustave prodaju bilo kog pametnog telefona "bez obzira na model ili generaciju, bez punjača baterija", a odluku su obrazložili time da kompanija Apple sprovodi "namernu diskriminatorsku praksu prema potrošačima". Takođe, izrekli su im kaznu od 2,3 miliona dolara.

Prema pisanju Daily Maila, smatra se da je Apple prodao 190 miliona iPhone širom sveta. Ukupni prihod od toga što se prilikom kupovine uz telefon ne dobija punjač i slušalice, kao i zbog smanjenja troškova isporuke, mogli bi da budu čak 6,5 milijardi dolara, uz dodatnih 293 miliona dolara od prodaje ove opreme.

I kupci u našoj zemlji, takođe, moraju da izdvoje dodatan novac za kupovinu punjača i slušalica, jer se i na naše tržište iPhone telefoni prodaju bez njih.

Foto: Tanjug/AP

 

Kolika će biti cena tih delova u Srbiji za novi iPhone 14, ostaje tajna, sve dok se telefoni ne nađu u prodaji, jer kako su rekli iz predstavništva Appla za našu zemlju "nisu u mogućnosti da izlaze sa zvaničnim saopštenjem u vezi sa novim Apple uređajima, za tržište Srbije".

Dodatan problem za kupce i korisnike telefona nastaće 2024. godine, jer je Evropska komisija donela propise da se tada usaglase svi punjači za telefone na tržištu, te da se koriste USB, tip C.

Tako će i tehnološki gigant Apple, po novoj zakonskoj regulativi EU, morati da prilagodi uređaje koji ne koriste ove portove.

Ostavite komentar