Lifestyle > Hi-Tech

Ni po babu, ni po stričevima, nego po VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: SUDIJA u Kolumbiji koristio ChatGPT da donese ODLUKU

Korišćenje ovih sistema u sudovima je žestoko kritikovano od strane etičara veštačke inteligencije

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/02/2023 > 15:43

podeli vest:

Ni po babu, ni po stričevima, nego po VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: SUDIJA u Kolumbiji koristio ChatGPT da donese ODLUKU
Foto: Pixabay.com


Sudija u Kolumbiji koristio je veštačku inteligenciju (ChatGPT) da donese sudsku odluku. Ova situacija predstavlja revoluciju na ovom polju, s obzirom da je u pitanju prva ovakva odluka doneta uz pomoć AI generatora teksta - ili barem da mi to znamo, piše Vice.

Huan Manuel Padila Garsija rekao je da je koristio AI alat da postavi pravna pitanja o slučaju i uključio je njegove odgovore u svoju odluku, prema sudskom dokumentu od 30. januara 2023.

- Argumenti za ovu odluku biće utvrđeni u skladu sa upotrebom veštačke inteligencije. Prema tome, uneli smo delove pravnih pitanja postavljenih u ovom postupku. Svrha uključivanja ovakvih tekstova koje je proizvela veštačka inteligencija ni na koji način nije da zameni sudijsku odluku. Ono što zaista tražimo je da optimizujemo vreme utrošeno na izradu presuda nakon potvrđivanja informacija koje je pružila AI alat - napisao je Garsija u svojoj odluci. 

Slučaj je uključivao spor sa kompanijom za zdravstveno osiguranje oko toga da li autistično dete treba da dobije pokriće za lečenje.

Prema sudskom dokumentu, pitanja koja su uneta u AI alat uključivala su: "Da li je maloletnik sa autizmom oslobođen plaćanja takse za svoje terapije?" i "Da li je sudska praksa ustavnog suda donela povoljne odluke u sličnim slučajevima?".

Kolumbijski zakon ne zabranjuje upotrebu veštačke inteligencije u donošenju sudskih odluka, ali sistem kao što je ChatGPT je poznat po davanju odgovora koji su pristrasni diskriminatorni ili jednostavno pogrešni.

Foto: Pixabay.com

 

To je zato što jezički model nema stvarno "razumevanje" teksta – on samo sintetiše rečenice zasnovane na verovatnoći iz miliona primera koji se koriste za obuku sistema.

Iako je ovaj očigledno prvi put da je sudija priznao da koristi generator AI teksta kao što je ChatGPT, neki sudovi su, što je kontroverzno, kako piše Vice već počeli da koriste automatizovane alate za donošenje odluka u određivanju kazne.

Korišćenje ovih sistema u sudovima je žestoko kritikovano od strane etičara veštačke inteligencije, koji ističu da oni redovno jačaju rasističke i seksističke stereotipe i pojačavaju već postojeće oblike nejednakosti.

Podsetimo, K1info napravio je eksperiment i zadao zadatak AI botu da napiše tekst od 500 reči na temu šta Srbiju očekuje u narednoj godini. Mi nismo bili sasvim zadovoljni.

 

 

Ostavite komentar