Lifestyle > Gurmanlook

Ona KUVA ZA NOVAKA, najbolja je na svetu i tvrdi: BAKE TREBA DA ŠEFUJU u kuhinji i u životu

Kuhinja je nauka, tematika, fizika, hemija, i potrebna je discilina, otkriva Ljubica Komlenić

Izvor: K1info

28/10/2022 > 17:14

podeli vest:

Ona KUVA ZA NOVAKA, najbolja je na svetu i tvrdi: BAKE TREBA DA ŠEFUJU u kuhinji i u životu
Foto: Tanjug/AP


Ljubica Komlenić je jedna od najuspešnijih kuvarica sa ovih prostora. Rođena je u Baču i sa 19 godina je otišla u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Počela je kao i svi pranjem sudova, a danas je Mišlenova koordinatorka, gde radi sa kuvarima ocenjenim Mišlenovim zvezdicama.

Ušla je u jednu kuhinju iz radoznalosti i dve nedelje prala sudove. Počela je da uči i posle godine postala je glavni kuvar u jednom restoranu.

- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima, gde ima 200 Mišlen šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem, jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - rekla je Ljubica u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Kako kaže u početku je bilo teško, ali sve mora da se prođe.

Foto: screenshot

Ljubica Komlenić

- Imali smo težak period u državi. Uzela sam kofer u ruke, bez namere šta ću da radim i samo sam otišla. Ušla sam direktno u kuhinju da perem suđe. Mislim da bi svaki šef i svaki kuvar trebalo da krene odatle. To je trajalo jedno dve nedelje i onda, kada se igrom slučaja, jedna osoba u kuhinji razbolela, krenula sam da pržim ribu. Tada sam imala jednu strogu nadređenu, koja nije profesionalno obrazovana, što uopšte ne valja da se desi u kuhinji, tako da me je baš dobro izmaltretirala i hvala joj za to. Tada sam čvrsto odlučila da mi od tada više niko neće biti šef, nego ja svima drugima - ispričala je ova svetski priznata kuvarica.

Ipak, našoj javnosti je poznata i kao osoba koja se brine o ishrani tenisera Novaka Đokovića. Upoznali su se pre nekoliko godina na turniru u Rimu, gde je rukovodila timom od 300 kuvara, koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja.

- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - rekla je Ljubica.

Kako kaže, kada je reč o glutenu, ova oblast trebalo bi da se uredi, a i da se podigne svest o toj temi. 

- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Obično uzmu skrob da spoje krompir da naprave vegan hamburger. Okrenu jednom, dvaput, i taj skrob ostane živ. Skrob se u našem organizmu pretvara u običan šećer i dovodi do problema. Zbog takvih stvari bi trebalo da se uči. Kuhinja je nauka, tematika, fizika, hemija, i potrebna je disciplina. Glavni sastojak svega je ljubav. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - savetuje ona i dodaje: 

 - Ako jedemo meso koje je prženo na 200 stepeni pet sati u rerni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol. Na taj način uništimo sav protein. Ne kažem da ne treba nekada pojesti jagnjetinu, prasetinu, ćevape, pljeskavice... Imamo dobru hranu u Srbiji, koja ima neverovatan ukus, ali moramo da je preokrenemo na novu tehniku kulinarstva, da zadržimo ukus, a da je napravimo zdravijom - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Mišlenova kordinatorka nam je otkrila i šta nam sada fali.

- Fale nam bake kao šefovi kuhinja i šefovi života. Kada se vratimo unazad, mi danas ništa nismo izmislili, sem nove tehnologije koja se razvija svakim danom. Naše bake su pravile zimnicu, kiselile kupus, uzimale travke za čaj, pravile začine kako bi sve izgledalo kao glamur na tanjiru. Od njih je sve krenulo samo što se sada vratilo u modu. Kada razmislimo kako se sve razvijalo, mi nismo izmislili ništa. Danas se mnogo žuri. Bolje da manje žurimo, a tih pola sata nam menjaju kvalitet života - rekla je ona.

Ljubica je otkrila kako je Mišlen stigao u Srbiju.

- Projekat Mišlenovih zvezdica smo pokrenuli pre četiri godine u saradnji sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović i tadašnjim ministrom Rasimom Ljajićem, koji su me tada pozvali iz Srbije. Mišlen je tada ušao u Srbiju. Šta je Mišlen zvezdica? Zvezdica jeste na tanjiru, ali gleda se usluga, toalet... bukvalno svi uslovi - rekla je ona.

Ipak, ima promena u odnosu na ranije.

- Ono što se danas promenilo u odnosu na prethodne godine kada je bilo potrebno da imate kantinu od vina u vrednosti od nekih milion evra, sada to nije potrebno. U Srbiji imamo odlične proizvođače, koji se trude i treba da iskoristimo taj proizvod kako bi ga istakli, jer mi smo poljoprivredna zemlja. Imamo sve, samo treba da to i stavimo na tanjir - poručila je Ljubica Komlenić u emisiji “Kec na jedanaest” na K1 televiziji.

 

 

 

 

Ostavite komentar