Lifestyle > Gurmanlook

Napravite ZDRAVE DOMAĆE ZAČINE

Donosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu

Autor: K1 info/ tesla.info

24/10/2022 > 12:03

podeli vest:

Napravite ZDRAVE DOMAĆE ZAČINE
Foto: Pixabay.com


U zimskom periodu naš organizam zahteva jaču hranu sa više začina. Međutim, zašto biste kupovali začine koji, uglavnom, sadrže emulgatore, pojačivače ukusa i aditive, kada za kratko vreme rerne ili mikrotalasne rerne možete da pripremite zdrave domaće začine.

Osim u kvalitetu, primetićete ogromnu razliku u aromi i ukusu…

Recept 1

Ono što je bitno kod ovog recepta je to da je predlog povrća, kao i njihove količine, okviran. Svakako možete neke izbaciti, a dodati one koje više volite. U svakom slučaju ćete dobiti savršen dodatak hrani. Napravite sopstveni, unikatni miks.

Sastojci: Lovorov list, 1/2 manjeg korena celera, 1/2 manjeg luka, 2 čena belog luka, 1 manji praziluk, 2  kašičice soli, 2 kašičice kurkume, 1 kašičica šećera, 1 manji koren peršuna, malo svežeg peršunovog lišća, 3 šargarepe srednje veličine, 1 manji paškanat

Priprema: Iseckajte povrće na što sitnije kockice, pa ga poređajte u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Sve što je potrebno je da rernu zagrejte prvo na 70 stepeni, stavite tepsiju sa povrćem u rernu i vrata rerne držite malo otvorenim da bi vlaga mogla da izlazi. Kada povrće bude izgledalo suvo i hrskavo, tada smanjite temperaturu na 50 stepeni i ostavite još sat vremena. Zatim povrće zvadite iz rerne i sameljite u blenderu, pa dodajte i list lovora. Čuvajte mešavinu u dobro zatvorenoj staklenoj teglici na suvom mestu.

Dobijena mešavina je prirodan, domaći biljni začin, u suvom stanju, spreman za upotrebu. So deluje kao konzervans, a suvo povrće ne daje mnogo prostora za kvarenje, pa ovaj začin može minimalno trajati godinu dana. Koristite ga gde god biste koristili komercijalni začin. Za početak stavljajte manje količine, jer je ukus intenzivniji.

Foto: Pixabay.com

 
Recept 2

Ovaj recept ćete znatno brže pripremiti, a idealan je za razne vrste mesa i krompirića. Sve što je potrebno su sveže biljke po vašem ukusu koje ćete sitno iseckati i u mikrotalasnoj rerni osušiti za tri minuta (ili u običnoj rerni kao u prethodnom receptu).

Predlažemo sledeću mešavinu: origano, ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, korijander, peršun i menta

Kao i za prethodni recept, najbolje je da sami napravite svoj miks ili da posebno osušite omiljene začine i spakujete ih u nekoliko staklenih teglica. Pored toga što ćete uvek imati zdrave i ukusne začine, dobićete i odličnu dekoraciju u vašoj kuhinji.

 

 

 

Ostavite komentar