Kultura > Pozorište

Operska pevačica MARIJA JELIĆ pred premijerU u SNP: Pronikla sam u TRAGEDIJU TOSKE

Jelić je rekla da ima puno planova od Italije, Egipta i Argentine i "kalendar se samo uvećava", ali trenutno je potpuno predana ulozi Toske

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 10:09

podeli vest:

Operska pevačica MARIJA JELIĆ pred premijerU u SNP: Pronikla sam u TRAGEDIJU TOSKE
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o svojoj ulozi Toske u istoimenoj operi Ðakoma Pučinija koja se vraća na scenu Srpskog narodnog pozorišta 29. oktobra.

Jelić je rekla da debituje u ulozi Toske i da je srećna što će pevati sa našim proslavljenim baritonom Željkom Lučićem, tenorom Dejanom Maksimovićem i dirigentom Koradom Valvom iz Italije.

- Jako sam uzbuđena što ću debitovati sa novom ulogom koja za mene predstavlja veliki izazov u tehničkom emocionalnom i psihološkom smislu. Imaću divne kolege uz mene koji će me podržati u ovom poduhvatu - rekla je Jelić.

Podsetivši da ima sreću što je nastupala sa velikim umetnicima poput Plasida Dominga i Eline Garanče, Jelić je naglasila da je "velika čast nastupiti sa umetnikom koji je afirmisan na svetskim scenama kao što je Lučić, koji ima izvanrednu karijeru".

Prema njenim rečima, dolazak Lučića je "veliki događaj za našu kulturnu javnost".

Sopranistkinja je ocenila da je Toska "vrlo intenzivna opera", a glavna junakinja je "kompleksan psihološki lik koju svako igra i razume na svoj način".

- Florija Toska je vrlo emotivna, strastvena osoba u unutrašnjem sukobu, raskolu između hrišćanstva, strasti, ljubavi i mržnje. Najveće pitanje kod Florije Toske je pojam ubistva i samoubistva - istakla je umetnica.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Marija Jelić, operska pevačica

Jelić je podsetila da Toska ulazi na scenu kao velika hrišćanka, doživljava transformaciju i ubija svog neprijatelja barona Skarpija koji želi da je poseduje, kako bi odbranila sebe i čoveka koga voli Kavadarosija.

Prema njenim rečima, tragedija Toske je što smatra da se oslobađa samoubistvom, a u stvari se greh samo vratio.

Jelić je rekla da ima puno planova od Italije, Egipta i Argentine i "kalendar se samo uvećava", ali trenutno je potpuno predana ulozi Toske.

- Izuzetno me inspiriše sama analiza lika i emocija, koja je čista i iskrena. Ovo je najteži lik koji sam do sad obrađivala i koji ću da prezentujem našoj publici - istakla je Jelić.

 

 

 

Ostavite komentar