Kultura > Pozorište

ANA TOMOVIĆ za Reflektor: U PREDSTAVI "Ribarske svađe" publika se lako IDENTIFIKUJE sa likovima

Ona je dodala da je predstava tri puta postavljana u nacionalnom teatru 1973, 1993. i 2003. godine, i da je zaštitni znak Narodnog pozorišta

Izvor: K1info/Tanjug

03/07/2023 > 11:39

podeli vest:

ANA TOMOVIĆ za Reflektor: U PREDSTAVI "Ribarske svađe" publika se lako IDENTIFIKUJE sa likovima
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Rediteljka Ana Tomović rekla je, gostujući u novoj epizodi video serijala Tanjug Reflektor, da je predstava "Ribarske svađe" Narodnog pozorišta u Beogradu "izuzetna komedija", u kojoj publika lako može da se identifikuje sa likovima.

- U pitanju je primorski mali siromašni ribarski grad, gde dve porodice imaju devojke za udaju i intriga ih uvodi u svađu iz ljubomore i ljubavi, koju dolazi da razrešava islednik iz Venecije - objasnila je Tomović.

Ona kaže da je tekst Karla Goldonija izuzetno duhovit i igra se na specifičnom "srednjedalmatinskom jeziku", u prevodu Ive Tijardovća.

Tomović je dodala da je predstava tri puta postavljana u nacionalnom teatru 1973, 1993. i 2003. godine, i da je "zaštitni znak Narodnog pozorišta".

U novoj postavci "Ribarskih svađa" za Tomović je najveći izazov bio što su karakteri "izuzetno zanimljivi" i ceo sukob nastaje iz njih.

- Za mene je bila velika inspiracija da se zabavim karakterima i da kroz njih sprovedem scensku radnju, što nije za mene uobičajeno. Kao i da se bavim ovim tipom komedije, na granici sa komedijom del arte - navela je rediteljka.

Tomović je podsetila da je komad pisan polovinom 18. veka i da ima neke specifičnosti koje su zanimljive i danas, dok je Goldoni "čaroban pisac i prirodnost, lakoća, plemenitost i pozitivnost - jako je specifično za njega".

- U komedijima često imamo mračne tonove. Ovde ih nema, na radost glumaca i publike - istakla je Tomović.

U predstavi igraju Jovan Jovanović, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Dragan Sekulić, Teodora Dragičević, Iva Milanović i Tamara Šustić, a Tomović je istakla da su morali da nauče jezik u kome ima dosta italijanizama i specifičnog načina izgovora.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ana Tomović

Prema njenim rečima, i glumci iz prethodne postavke izrazili su veliku želju da se nađu u novim "Ribarskim svađama", poput Hadži Nenada Maričića, Baneta Tomaševića, Zlatije Ocokoljić Ivanović i Ivane Šćepanović.

Tomović je istakla da će publika u predstavi moći odmah da prepozna u čemu je sukob, koji je jako prirodan i duhovito se razvija.

- Kako od malog ničega se razvija sukob neslućenih razmera, koji izgleda da se nikad neće smiriti? Kako se iz karaktera stvari uvek naduvaju preko mere - navela je Tomović.

Ostavite komentar