Kultura > Pozorište

TRIJUMF ljubavi uprkos ekološkoj KATASTROFI: Počele PROBE KOMEDIJE "Ribarske svađe"

Premijera predstave po komediji Karla Goldonija "Ribarske svađe" planirana je za 23. jun na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta

Izvor: K1info/Tanjug

27/04/2023 > 15:11

podeli vest:

TRIJUMF ljubavi uprkos ekološkoj KATASTROFI: Počele PROBE KOMEDIJE "Ribarske svađe"
Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović


U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe čuvene komedije Karla Goldonija "Ribarske svađe", u režiji Ane Tomović, saopštili su iz nacionalnog teatra.

Premijera je planirana 23. juna na Sceni "Raša Plaović".

Rediteljka Tomović, zajedno sa dramturgom Đorđem Kosićem, uradila je adaptaciju teksta koji će se igrati u prevodu Ive Tijardovića.

Kreativni impuls predstavi daće i autorski tim koji čine Andreja Rondović (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Marija Milenković (scenski pokret i koreografija), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vuk Ršumović (pomoćnik reditelja), Ema Pavlović (asistent scenografa) i Ena Krotić (asistent kostimografa).

U podeli su Branislav Tomašević (Paron Toni), Ivana Šćepanović (Šjora Paškva), Tamara Šustić (Lucijeta), Vučić Perović (Bepo), Jovan Jovanović (Ivanko), Hadži Nenad Maričić (Paron Furte), Zlatija Ivanović (Šjora Libera), Iva Milanović (Uršula), Teodora Dragićević (Keka), Dragan Sekulić (Krište) i Nedim Nezirović (Iže).

"Ribarske svađe" praizvedene su na Karnevalu u Veneciji 1762. godine, a Goldoni je svoje junake "pronašao" u obližnjem malom ribarskom mestu.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

Ana Tomović, rediteljka predstave "Ribarske svađe"

 

Rediteljka Ana Tomović podseća da ova komedija karaktera i danas, posle više od dva i po veka od tog događaja, osvaja publiku svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva.

- Svađa koja nastaje trivijalno između dve siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge u malom ribarskom gradiću i obe imaju devojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva sa mora, ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svetu nemaju ništa drugo osim svoju čast... Ova komedija u svakom novom vremenu dobija drugačiji odjek. Danas, 2023. godine ona ne može a da ne pogleda u oči ekološkoj katastrofi kojoj svedočimo. Gigantski brodovi u službi gigantskih kompanija riju morsko dno grabeći ribu i ostavljajući iza sebe pustoš, a nekontrolisana upotreba plastike dovodi do ogromnog zagađenja obale i mora - kaže Ana Tomović.

Prema njenim rečima, ta vrsta svesti o svetu u kome sada živimo, ogledaće se u scenskoj realizaciji, pre svega u elementima scenografije ili "konteksta" gde i kada se ova univerzalna ljubavna komedija dešava.

- U radu sa glumcima želim da ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti a pre svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smeh i radost kod publike. Uprkos ekološkoj katastrofi, ljubav trijumfuje - poručuje Ana Tomović, višestruko nagrađivana rediteljka koja je u Narodnom pozorištu režirala predstave "Ronalde, razumi me" (2009) i "Majka Hrabrost i njena deca" (2014).

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

 

Ovo će biti treća postavka "Ribarskih svađa" u Narodnom pozorištu u Beogradu; 1973. godine režirao ih je Paolo Mađeli, a pre dve decenije, 2003, inscenaciju je uradio Goran Ruškuc.

 

Ostavite komentar