Kultura > Pozorište

Beograd je smatrao DRUGOM KUĆOM: U Narodnom pozorištu održan KONCERT U ČAST modnom dizajneru Renatu Balestri

Balestrine omiljene operske arije izvodile su gošća iz Italije, sopran Ripalta Bufo, i srpska primadona Jadranka Jovanović

Izvor: K1info/Tanjug

27/04/2023 > 10:43

podeli vest:

Beograd je smatrao DRUGOM KUĆOM: U Narodnom pozorištu održan KONCERT U ČAST modnom dizajneru Renatu Balestri
Foto: Screenshot Tanjug video


Gala koncert u čast italijanskom modnom kreatoru Renatu Balestri (1924-2022) održan je u Narodnom pozorištu, u okviru manifestacije "Italijanska moda u Beogradu".

Koncert orkestra Narodnog pozorišta, kojim je dirigovao Italijan Jakopo Sipari, veliki Balestrin prijatelj, sinoć je okupio kreatorove brojne znance i saradnike iz Italije i Srbije.

Prisutne je pozdravila njegova ćerka Federika Balestra koja je zahvalila na iskazanoj ljubavi prema njenom ocu.

- Ovo je neverovanto emotivno veče za mene pošto je u čast mog oca. Moj otac je sa nama večeras. Znam koliko je voleo ovo mesto i koliko su ga ovde ljudi voleli - rekla je Balestra za Tanjug.

Foto: Screenshot Tanjug video

Federika Balestra

Podsetivši da je dolazila sa ocem u Srbiju povodom njegovih modnih revija i kostima koje je radio za operu, Balestra je rekla da je Beograd u njenom srcu, kao što je bio i u srcu njenog oca.

Pozdravljajući na početku programa prisutne, italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori je podsetio da je Balestra bio "veliki italijanski kreator i umetnik, i veliki prijatelj Srbije".

U okviru gala koncerta, prvaci baleta Tatjana Tatić, Igor Pastor, Jovica Begojev i drugi baletski umetnici ansambla Narodnog pozorišta izveli su odlomke baleta "Labudovo jezero", u kostimima koje je radio Balestra.

Sa velike scene Narodnog pozorišta mogle su čuti Balestri omiljene operske arije koje su izvodile gošća iz Italije, sopran Ripalta Bufo i srpska primadona Jadranka Jovanović.

Manekeni su u obliku svojevrsnog performansa predstaviti Balestrine kostime iz opere "Pepeljuga", koja je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu 1998. a obnovljena je 2017. godine.

Između delova koncerta, čija je rediteljka bila Ana Grigorović, na velikom led ekranu smenjivale su se fotografije i video snimci revija i humanitarnih akcija Balestre u Beogradu i Italiji.

Pre koncerta, Sipari je rekao za Tanjug da je za njega ovo veče veoma važno, pošto je bio jako vezan za Balestru koji mu je bio važan kao prijatelj.

- Prvi put radim nešto za uspomenu na Balestru, i to mi znači. Radim nešto važno za vrlo, vrlo dobrog prijatelja. Nadam se da ću ga počastvovati svojom muzikom, jer je to jedino što mogu uraditi - naveo je Sipari.

Foto: Screenshot Tanjug video

Jakopo Sipari

Dodao je da je u Beogradu prvi put dirigovao pre 10 godina izvođenjem muzike na jednom modnom događaju na Balestrin poziv.

- Sve ovde me podseća na njegovu ličnost, narav, emociju, njegovu neverovatno jaku volju da prati život. Voleo je život. Voleo je muziku, kao i modu. Sa ovim programom, koji je pun energije i lepote nadam se da prenosimo taj neverovatan osećaj u ime Renata Balestre - rekao je Sipari.

Balestra je bio najizuzetnijia osoba koju je Sipari, kako je naveo, sreo u životu i u svetu, i bio je "genije, kompletan čovek, koji je voleo svaku vrstu lepote i koji je u svoje srce pokušao da uhvati svu lepotu ovog sveta".

- Voleo je ovu zemlju. Oči bi mu se promenile, ovaj grad je smatrao drugom kućom - napomenuo je Sipari.

 

Ostavite komentar