Kultura > Pozorište

APLAUZ KOJI SE PAMTI za Kokana Mladenovića i glumce PREDSTAVE "Bilo jednom na Brijunima" na PREMIJERI u Bitef teatru

Predstava polazi od stvarnog susreta dva bračna para: Josipa Broza Tita i Jovanke Broz sa glumcima Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor

Izvor: K1info/Tanjug

08/04/2023 > 09:38

podeli vest:

APLAUZ KOJI SE PAMTI za Kokana Mladenovića i glumce PREDSTAVE "Bilo jednom na Brijunima" na PREMIJERI u Bitef teatru
Foto: Tanjug/Marijana Janković


Premijera predstave "Bilo jednom na Brijunima" prema drami i režiji Kokana Mladenovića, održana je u Bitef teatru.

Glavne uloge tumačio je kvartet glumaca: Milan Marić, Branislav Bane Trifunović, Sanja Marković i Tihana Lazović.

Predstava polazi od stvarnog istorijskog susreta dva bračna para: Josipa Broza Tita i Jovanke Broz sa glumcima Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor.

Ovaj susret se odigrao na ostrvu Brijuni sedamdesetih godina prošlog veka.

Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su bračni parovi proveli zajedno, dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, biografske spise o životima četiri istorijske ličnosti, kao i u vidu kratkih crtica iz dnevnika Ričarda Bartona.

Svi ti materijali poslužili su kao osnova, inspiracija i materijal za buduću predstavu.

Snimanje filma "Sutjeska" (1973) Stipa Delića, bio je osnovni povod ovog susreta i to je ono što se istorijski pouzdano zna.

U tom kultnom ratnom filmu jugoslovenske kinematografije igrali su - Velimir Bata Živojinović, Irena Papas, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Ljuba Tadić.

Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog istorijskog susreta tema je najnovije predstave.

Koje su to sve uloge koje igraju ovo četvoro ljudi? Šta znači igrati više uloga u odnosu sa različitim ljudima? Šta su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, lični interesi i društvene zasluge? Sve su to pitanja koja se provlače kroz ovu predstavu.

Trenutno jedan od najpopularnijih glumaca kod nas Milan Marić - od mnogih serija koje je snimao poslednjih godina ("Državni službenik" - tri sezone, "Žmurke", "Porodica", "Porodica", "Besa" - dve sezone) i hit filmova kao "Toma" - stiže da zaigra i na pozorišnoj sceni.

Tako je novu sezonu obeležio uspešnim predstavama "Edip" (JDP) i "Smrt i devojka" (Bitef teatar), a malo ranije bio je zapažen i u komadu "Alisa u zemlji strahova".

Reditelj Kokan Mladenović se ovom istorijskom, osvešćenom, ozbiljnom komedijom donekle vratio tematici i miljeu bivše Jugoslavije, kako je postigao u svom pozorišnom komadu "Zbogom SFRJ" 2012. godine na sceni Ateljea 212.

U publici koja je dugotrajnim aplauzom pozdravila predstavu bili su i selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi, glumci Sergej Trifunović, Vladimir Aleksić, rediteljka Jovana Tomić i drugi.

 

Ostavite komentar