Vesti > Beograd

"Italian fashion in Belgrade": 50 haljina GLUMAČKIH DIVA biće izloženo u ETNOGRAFSKOM MUZEJU

Publika će imati priliku da vidi kako su legendarne glumice nosile ove haljine u filmovima na projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci

Izvor: K1info/Tanjug

21/04/2023 > 17:49

podeli vest:

"Italian fashion in Belgrade": 50 haljina GLUMAČKIH DIVA biće izloženo u ETNOGRAFSKOM MUZEJU
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


U rezidenciji italijanskog ambasadora u Beogradu danas je predstavljena manifestacija "Italian fashion in Belgrade" koja će trajati od 26. aprila do 6. juna, a u okviru koje će biti promovisana italijanska moda i kultura.

Na konferenciji za medije, povodom najave ove manifestacije, ambasador Italije Luka Gori izjavio je da italijanska moda može da bude sredstvo dijaloga i saradnje između Srbije i Italije, te da je cilj da se pronađu kvalitetne, značajne i raznovrsne inicijative koje će pomoći u promociji mode u Srbiji.

- Ideja je da prikažemo da moda ne podrazumeva samo reviju i odeću, već i stil života - rekao je italijanski ambasador i ukazao na važnost koncepta održivosti i ženskog osnaživanja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Luka Gori, ambasador Italije u Republici Srbiji

Kako je istakao, ambasada ne može sama da postigne velike rezultate.

- To se može samo kada se sarađuje sa našim srpskim prijateljima - poručio je on.

Prvi događaj biće organizovan 26. aprila kada će u Narodnom pozorištu biti održan gala koncert u čast Renatu Balestri.

Jedna od inicijatorki manifestacije i vlasnica modne agencije "Fabrika" Vesna Mandić podsetila je da je kreator Balestra bio prijatelj Srbije, a pogotovo tokom devedesetih godina kada je apelovao da se zaustavi bombardovanje SR Jugoslavije.

Mandić je posebno istakla izložbu "Italija je u modi", u okviru koje će biti predstavljeno 50 legendarnih haljina koje su obeležile italijansku modu.

- Biće izloženi originalni modeli koje su nosile holivudske dive, a kreirali su ih italijanski kreatori - rekla je ona i dodala da veliki broj tih haljina zapravo predstavlja eksponate iz arhiva najvećih modnih kuća u Italiji.

Izložba će biti otvorena od 5. do 19. maja u Etnografskom muzeju u Beogradu, dodala je Mandić.

V.d. direktora Etnografskog muzeja Marko Krstić rekao je da je reč o svetskoj izložbi koja će obeležiti kulturološku vezu između dva naroda.

- Ideja je da prikažemo jednu epohu jer je kultura važan segment diplomatije - rekao je on.

Na izložbu "Italija je u modi" nadovezaće se filmske projekcije, od 6. do 8. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci.

- Imali smo sreću da skoro sve filmove imamo u arhivi, tako da će publika moći da vidi kako su legendarne glumice nosile ove haljine u tim filmovima - rekao je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.

U okviru manifestacije "Italian fashion in Belgrade" biće organizovana i radionica Stefana Dominele o italijanskoj modi 4. maja, a 8. maja u Muzeju primenjene umetnosti biće obeležen Dan italijanskog dizajna.

Ambasada Italije 11. maja organizovaće modnu reviju brenda "Patricija Pepe", a Italijanski institut za kulturu organizovaće dva seminara - 18. maja i 6. juna.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predstavljanje manifestacije "Italian fashion in Belgrade"

Prvi seminar će se baviti elegancijom italijanskog ručnog rada, u okviru kojeg će biti prikazana izložba čiji je kustos Aleksandar Đorđević ispred agencije "De Gorsi Luxury Consulting", dok će tema drugog seminara biti "Između mode i umetnosti: uloga porodice Versače i Dona dele Roze".

Đorđević je rekao da će na izložbi biti prikazani radovi zvezda ručnog rada muške elegancije, odnosno ručno rađena odela po meri, kao i nakit koji su kreirali najpoznatiji svetski umetnici.

- Želimo da prezentujemo osnov mode, a to je ručni rad - rekao je on.

 

Ostavite komentar