Kultura > Muzika

Bio je NAJTUŽNIJI UMETNIK u istoriji rokenrola: Slava ROJA ORBINSONA protkana TRAGEDIJAMA

Dana 6. decembra 1988. napustio nas je muzičar čije su stvaralaštvo obeležili jedinstven pevački talenat i mračne, emotivne balade

Izvor: K1info

06/12/2022 > 08:40

podeli vest:

Bio je NAJTUŽNIJI UMETNIK u istoriji rokenrola: Slava ROJA ORBINSONA protkana TRAGEDIJAMA
Foto: Youtube PrintScreen


U jednakoj meri impresivna i zbunjujuća, muzika Roja Orbisona zaživela je dok je njen tvorac bukvalno ostao ravnodušan. U stvari, Džordž Harison je čak primetio: - Nikada se nije uzbudio. Bio je kao mermer.

I pored toga, njegove pesme su ga vinule u nebesa, a svojim glasom je tako briljirao da ga je Elvis Prisli slavio kao "najvećeg pevača na svetu". Međutim, iza ove goruće umetničke sile nalazila se tragična priča koja je zvezdu gurnula duboko u utehu kreativnosti.

Sputan tremom, Orbisonov početak kao izvođača nije bio nimalo lak, međutim, stidljivost je postala definicija njegove pojave. Na primer, njegove tamne naočare su mu pomagale da savlada strah od koga je poticala njegova mirnoća. Orbison je potom ovu ranjivost preneo u pisanje pesama, kreirajući numere koje su prkosile tom dobu mačizma.

Njegova slava otišla je u visine ubrzo po potpisivanju ugovora sa izdavačem Monument Records 1960. godine. Orbison je postao nesvakidašnji seks simbol, inspiracija kompozitorima i ona vrsta izvođača zbog čega mu je Elvis Kostelo podario epitet "najveći". Ali njegov meteorski uspon biće pomračen ličnim tragedijama koje su počele krajem 1964.

Mladalačka ljubav i tragičan kraj

Orbison se 1957. godine oženio sa Klodet Frejdi. Ona je tada imala 17, a on 21. godinu. U burnoj romansi mladog para ubrzo su počele da se pojavljuju pukotine kako je išao Orbisonov uspon. U novembru 1964. Orbison se razveo od Klodet zbog njenih navodnih neverstava. Međutim, u roku od deset meseci, par je premostio razlike i njih dvoje su opet bili u vezi.

Ponovno ujedinjenje poklopilo se Orbisonovim prelaskom iz Monument Records-a u MGM za ugovor od milion dolara, koji je trebao da mu omogući napredovanje u filmskoj industriji koju je obožavao, manje vremena na turnejama i da više bude kod kuće. Zahvaljujući tome, par je nastavio da gaji svoju strast prema motociklima.

Tragedija se dogodila 6. juna 1966. godine kada su Klodet i Orbison bili na svojim dvotočkašima - prilikom povratka kući Klodet je udarila u vrata kamioneta koja su se otvorila i na mestu ostala mrtva. Orbison je potražio utehu u kreativnosti i posvetio se stvaranju. Svoje vreme uložio je u pisanje pesama i turneje, ali vremena su se menjala, kao i okolnosti koje su ga okruživale.

Kreativnost kao bekstvo od nesreće

Tokom beskonačnih radnih sati, Orbison je malo viđao svoje sinove, a najveći deo vremena provodio je u studijima i na turnejama. Bilo je to u Birmingemu u septembru 1968. godine kada je katastrofa ponovo udarila. Do Orbisona je stigla vest da je u njegovoj kući u Tenesiju izbio požar i da su njegova dva najstarija sina, Roj Devejn i Entoni King, tragično nastradali (imanje je naposletku prodato Džoniju Kešu koji je srušio zgradu i zasadio voćnjak).

Roj i Klodet imali su i trećeg sina, Veslija, kojeg su podigli Orbisonovi roditelji.

Ovaj gubitak bacio je Orbisona u period emocionalnih previranja. Nekakav privid utehe pojaviće se 1969. kada se oženio Barbarom Džejkobs sa kojom će kasnije dobiti dvoje dece (neverovatno zvuči podatak da je Barabara takođe preminula 6. decembra, ali 2011.). Međutim, tuga koju je preživeo ozbiljno je uticala na njegovu radnu sposobnost i dok se oporavljao, njegova muzička zvezda počela je da se gasi.

Prva liga rokenrola

Ipak, Roj Orbison će ponovo biti u fokusu 1980-ih sa sastavom Travelling Wilburys, u kojem su pored njega bile muzičke zvezde Džordž Harison, Džef Lin, Tom Peti i Bob Dilan. Ali lični gubici zauvek su obeležili drugu polovinu njegove karijere. Dokaz muzičareve lične snage je što je uspeo da iskoristi svoj talenat kako bi još jednom doneo utehu drugima kroz svoju umetnost.

Orbison je nastupao do samog kraja: 4. decembra 1988. godine svirao je u Hajlend Hajtsu u Ohaju. Iscrpljen, vratio se svojoj kući u Hendersonvilu kako bi se nekoliko dana odmorio pre odlaska u London gde je trebalo da snimi dva spota sa grupom Travelling Wilburys.

Tog, 6. decembra 1988., bio je u društvu svog vozača autobusa i prijatelja Benija Birčfilda u čijoj je kući večerao pošto su dan proveli upravljajući modelima aviona.

Roj Orbison je te večeri preminuo od srčanog udara u kući svoje majke. Imao je 52 godine.

Tokom karijere je objavio 23 studijska, 4 živa albuma i čak 92 singla, uz 24 kompilacijska izdanja.

 

Ostavite komentar