Kultura > Muzika

Al Di Meola pred VEČERAŠNJI NASTUP: Ponovo sam OTKRIO PRELEPU MUZIKU BITLSA

Koncert će se održati u postavi "Acoustic Trio" sa Peo Alfonsijem na akustičnoj gitari i Serđom Martinezom za udaraljkama

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2022 > 12:25

podeli vest:

Al Di Meola pred VEČERAŠNJI NASTUP: Ponovo sam OTKRIO PRELEPU MUZIKU BITLSA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Američki džez gitarista Al Di Meola pred večerašnji (20:00) koncert u Mts Dvorani kaže da priprema novi album, da očekuje da će muzika Bitlsa uvek biti deo njegovog nastupa i otkriva kako se slikao na istom mestu kao Džon Lenon.

- Dobićete šetnju između novih kompozicija, koje sam tek napisao, i nekih starijih - imam 35 albuma! Biće nešto Bitlsa, mislim da će uvek biti deo mog nastupa - rekao je Di Meola Tanjugu.

Za koncert kog će održati u postavi "Acoustic Trio" sa Peo Alfonsijem na akustičnoj gitari i Serđom Martinezom za udaraljkama, Di Meola najavljuje od repertoara i "Astora Pjasolu i savremeni tango".

San da nešto u svom stilu uradi sa muzikom Bitlsima Di Meola je ostvario albumom obrada "All Your Life: A Tribute to the Beatles" (2013), a snimanje u čuvenom Ebi roud studiju u Londonu opisuje kao "jedno od velikih uzbuđenja u karijeri".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Al Di Meola

- Zavoleo sam Bitlse od početka, kad sam imao osam, deset godina. Kako su godine prolazile ponovo sam otkrio koliko je to sjajna muzika estetski, čak i bez stihova koji su važni. Ponovo sam otkrio sam koliko je to prelepa muzika - priznaje gitarista.

Nastavak odavanja počasti legendarnoj liverpulskoj četvorki stigao je u vidu aktuelnog albuma "Across the Universe" (2020), na kojem su se našla Di Meolina pretežno instrumentalna viđenja klasika poput "Hey Jude", "Here Comes the Sun" ili "Strawberry Fields Forever".

- Njihove pesme imaju vrlo fine nizove akorda, sve imaju sjajne melodije. Bilo je dovoljno hamonija za mene da stvorim nešto originalno i da primenim moj osećaj za ritam - objasnio je muzičar.

Na omotu "Across the Universe" Di Meola stoji držeći gitaru u dovratku ulaza u jedan klub u Hamburgu, nalik staroj crno-beloj fotografiji Lenona koja krasi njegov album obrada "Rock'n'Roll" (1975).

- Nisam bio upoznat sa tim! Izdavač je smešten u Hamburgu, odveli su me na slikanje i rekli: "Zašto ne staneš u dovratak? " Nisam shvatio da je tu Lenon pozirao na istom mestu za svoj album! - rekao je muzičar.

Di Meola se nametnuo kao jedan od vodećih svetskih džez fjužn gitarista kao član supergrupe Return To Forever i potom početnim samostalnim albumima "Land of the Midnight Sun" (1976), "Elegant Gypsy" (1977) i "Casino" (1978).

U svojoj izuzetno bogatoj diskografiji, pored još nekoliko izdanja sa Mekloklinom i De Lusijom, zabeležio je i album "The Rite of Strings" (1995), sa basistom Stenlijem Klarkom i violinistom Žan-Likom Pontijem.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Al Di Meola

Na slavnu muzičku prošlost Di Meola se osvrnuo i ove godine objavivši album "Saturday Night in San Francisco" sa snimkom davnašnjeg nastupa sa gitaristima Džonom Mekloklinom i Pako De Lusijom (1947-2014).

Izdanje predstavlja dodatak njihovom čuvenom koncertnom izdanju "Friday Night In San Francisco" (1981).

Posle dvomesečne akustičarske turneje sa Mekloklinom i De Lusijom 1980. godine Di Meola je ostao sa brdom snimaka koncerata na trakama, od kojih je objavljen samo prvi koncert u San Francisku

- Tokom pandemije sam prošao kroz trake koje sam držao 40 godina i video da postoji subota iz istog prostora, gde smo svirali dve noći. Skoro sam zaboravio na to. Otišao sam u studio, restaurisao trake i zvuk je bio dobar kao i na koncertu u petak - rekao je Di Meola.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Al Di Meola

Prilikom pripreme izdanja Di Meoli su se vratila sećanja na turneju sa Mekloklinom i De Lusijom i vreme kada nije bilo mobilnih telefona i računara i trojica muzičara su "vežbali po čitav dan u hotelskoj sobi spremajući se za nastup".

- Kad pustim snimak čujem neverovatnu brzinu i tehniku, publiku koja je vrlo raspoložena i vratilo mi se mnogo lepih sećanja - rekao je gitarista.

Di Meola je planirao da se ove jeseni pojavi njegov novi album, ali sada kaže da će se to najverovatjije desiti u prvoj trećini 2023. godine, moguće kao dvostruko izdanje sa 15 kompozicija, ponegde u pratnji simfonijskog orkestra.

- Iskoristio sam vreme pandemije da komponujem i snimam, a to sam nastavio i ove godine. Neke komade sam uradio u više pokušaja, pa ih možda iskoristim. Ponekad je kul čuti dva različita načina sviranja istog komada - naveo je Di Meola.

 

 

 

Ostavite komentar