Kultura > Muzika

KRALJ BOEMA dobija svoj muzej: Rodna kuća TOME ZDRAVKOVIĆA u Pečenjevcu postaje mesto gde se SLAVI NJEGOVA MUZIKA

Pečenjevci su pokrenuli inicijativu da kuću Tome Zdravkovića pretvore u muzej, gde bi se okupljali ljubitelji njegove muzike

Izvor: K1info/rts.rs

18/10/2022 > 07:14

podeli vest:

KRALJ BOEMA dobija svoj muzej: Rodna kuća TOME ZDRAVKOVIĆA u Pečenjevcu postaje mesto gde se SLAVI NJEGOVA MUZIKA
Foto: Youtube PrintScreen


Pečenjevčani, meštani rodnog sela legendarnog Tome Zdravkovića, pokrenuli su inicijativu da otvore Tomin muzej. Planiraju da obnove njegovu porodičnu kuću i da naprave mesto u kojem će se okupljati ljubitelji Tomine muzike.

On je u svoje rodne Pečenjevce dolazio kad god je mogao. Tu se, kako je govorio, osećao najbolje uz iskrene prijatelje, komšije, rođake. Sa prijateljem Miodragom Rakićem Žućom obilazio je kafane, tugovao, radovao se, pevao i plakao u isto vreme, kako je samo on to umeo i znao. Tomina priča nikada ne može do kraja da se ispriča.

- Kada je u pitanju Tomina muzika, vole je i sadašnje generacije. On živi i uvek će živeti sa nama, to je Tomin fenomen - kaže Žuća.

U centu sela meštani Pečenjevca pre desetak godina podigli su Tomi spomen ploču. Uspomene na davne dane oživela je i supruga Gordana, koja je obišla njegovu porodičnu kuću.

Nažalost, zbog nerazjašnjenih imovinskih odnosa kuća propada. Gordana je podržala inicijativu meštana da ona postane muzej posvećen legendarnom kantautoru.

- Ja hoću da pomognem sve što mogu. Tu su neki drugi problemi i ja se nadam da će se rešiti pozitivno. Toma je tu nalazio nekakav mir i vraćao se u detinjstvo - kaže Gordana Zdravković.

 

 

 

- Samo, imovinsko-pravni odnosi još nisu rešeni. Nadamo se da će da se reše i da krenemo da relizujemo našu ideju. Tu bi bile Tomine ploče, Tomine neke stvari, sve što se vezuje za Tomu - kaže Staniša Cvetanović iz Pečenjevca.

Tomine pesme postale su deo naše muzičke baštine. Niko tako nije otvarao dušu i nesebično davao sebe u svojim nastupima. Nije mario za novac, a za slavu je znao da je prolazna.

Neprolazne su samo njegove pesme. Zato je i zaslužio muzej. Na taj način i Pečenjevce i Leskovac mogu da mu se bar malo oduže, jer dao nam je dušu svoju.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar