Kultura > Muzika

Damjan Dašić pred VEČERAŠNJI KONCERT: Beatles su NAJUTICAJNIJI BEND 20. veka

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Damjan Dašić koji je govorio o koncertu "The Beatles Symphony"

Autor: K1 info/Tanjug

05/10/2022 > 15:09

podeli vest:

Damjan Dašić pred VEČERAŠNJI KONCERT: Beatles su NAJUTICAJNIJI BEND 20. veka
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


The Beatles Tribute bend - THE BESTBEAT večeras će u Mts dvorani održati koncert sa simfonijskim orkestrom povodom 60. godina prvog singla Beatlesa "Love Me Do".

Dašić je podsetio da je tim singlom 1962. godine "počela diskografska karijera Beatlesa i verovatno najuticanijeg rokenrol benda 20. veka", koji je do savršenstva definisao strukture pop pesme i izneo do krajnjih granica njenu lepotu.

Prema njegovim rečima, uticaji Beatlesa bili su raznovrsni, od džeza, vodvilja, kantrija do začetka teškog roka, a širina njihovog stvaralaštva je dala "smernice ostalim umetnicima da sloboda u izražavanju čini muziku interesantom".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Damjan Dašić. The Bestbeat - The Beatles Tribute Band

Dašić je dodao da su članovi Bestbita i kroz autorske projekte imali prilike da primene te postulate, i pokazalo se dragocenim iskustvo sviranja pesama Beatelsa, izučavanje njihovih aranžmana i strukture pesama.

Bestbeait je nastupao širom Evrope, a Dašić je primetio da publika svugde reaguje na sličan način, dok je u našoj zemlji najtopliji prijem na jugu, kao i u Grčkoj, odnosno "za mali procenat atmosfera je uzavrelija".

Pre desetak godina Bestbeat je učestvovao na izložbi "Joko Lenon Tito" u okviru koje je, pored umetničkih dela, crteža i grafika Džona Lenona i njegove supruge Joko Ono, bila izložena njihova prepiska u kojoj su poslali na adrese 50 državnika žir sa idejom da ga zasade u svom vrtu i da nikne drvo mira.

- Negde na Ušću je zasađen sedamdesetih. Tito se tom pozivu odazvao i odgovorio na molbu - rekao je Dašić.

Upitan da li je moguće da se fenomen kakav su bili Beatlesi ponovi u nekom obliku, Dašić je rekao da se svet značajno promenio za 60 godina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Damjan Dašić. The Bestbeat - The Beatles Tribute Band

Prema njegovim rečima, šezdesete godine bile su najuticajnije doba, a Beatlesi su se našli u trenutku jedinstvenog tehnološkog razvoja kada je način komuniciranja eksplodirao, ali su zahvaljujući "na prvom mestu talentu uspeli da osvoje svet".

- Danas je svetska pozornica na drugačijem mestu nego šezdesetih. Kroz pojavu digitalnih platformi promenio se fokus publike. Na težak način će se ponoviti takva vrsta fenomena. Imaćemo neke druge fenomene. Proročanstvo Endija Vorhola da će svako biti poznat 15 minuta ostvarilo se u 21. veku - naveo je Dašić.

 

 

 

Ostavite komentar