Kultura > Muzika

Plesno - muzički PROJEKAT "Rhythm of the Dance" iz IRSKE oduševio Beograđane

Projekat autora i producenta Kirana Kavanage obeležava jubilej - 25 godina postojanja i na tom putovanju stigli su i u prestonicu Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2023 > 08:41

podeli vest:

Plesno - muzički PROJEKAT "Rhythm of the Dance" iz IRSKE oduševio Beograđane
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Plesno-muzička predstava "Rhythm of the Dance" Nacionalne igračke kompanije iz Irske, izvedena je premijerno sinoć na velikoj sceni MTS Dvorane u Beogradu.

Projekat u formi scensko - muzičkog šou programa, prema oceni svetskih medija, "spada među tri najbolja irska spektakla današnjice", kao svojevrstan spoj autentičnih keltskih melodija, specifičnog irskog plesa, muzike uživo i raskošnog pevanja.

Naravno, publika celog sveta i u Srbiji upoznata je sa trijumfalnom predstavom "Lord of the Dance" takođe iz Irske (ovog proleća gostovali su na stadionu Tašmajdan, osnovani 1996), a poznat je i čuveni "Riverdance" (nastao 1994. kao revijalni deo Pesme Evrovizije).

Projekat "Rhythm of the Dance" autora i producenta Kirana Kavanage na aktuelnoj svetskoj turneji obeležava jubilej - 25 godina postojanja i na tom putovanju stigli su i u prestonicu Srbije.

Multimedijalna zabava osim višestruke predstave i koncerta, uključila je i privlačne video zapise i fotografije, odnosno zamrznute kadrove koji prikazuju svu lepotu Irske, njenu bogatu prirodu, od planina, preko vodenih površina do drugih prostranstava od kojih publici zastaje dah.

Simultano emitovanje navedenih video radova sa pozorišno-muzičkim projektom je činilo okosnicu sinoćnje višemedijalne predstave.

Muzički segmenti su bili podeljeni kao instrumentalni, vokalni, onda i spajanje instrumentalno-vokalni, što je publiku oduševljavalo svakog trenutka.

Muzičari su nekada nastupali pojedinačno - solo, ili u paru, kao trio, kvartet ili svi zajedno - kvintet, ali i u kombinaciji sa plesačima.

Ansambl je činio petoro muzičara - jedna devojka (akustična gitara) i četvorica muškaraca (flauta, doboš, violina, harmonika), a osim kvinteta, na sceni su bila i dvojica pevača. Repertoar muzičkog dela činili su irski tradicionali, folk i kantri žanrovi, a najatraktivniji fragmenti za publiku su bili kada su se spojili plesači, pevači i muzičari.

Kritika je zapisala da "neverovatna energija, suptilna elegancija, ujednačenost pokreta, kombinacija folklornih elemenata i modernog ritma metropole čine "Rhythm of the Dance" jednim od najpopularnijih i najtraženijih plesnih događaja na svetu".

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Scenski i muzički šou sa svetskim i irskim šampionima plesa, nekim od najboljih tradicionalnih muzičara i pevača, veliki hit su svuda, jer kombinuju tradicionalnu igru i muziku sa najsavremenijom scenskom tehnologijom.

Zanimljiva je činjenica da je projekat "Rhythm of the Dance", osnovan 1998. godine, originalno postavljen za tronedeljnu turneju po Sjedinjenim američkim državama.

Onda je toliko narastao da je konstantno gostovao na međunarodnim turnejama i tako već četvrt veka.

Publika je sinoć ispunila salu MTS Dvorane do poslednjeg mesta.

Ostavite komentar