Kultura > Muzika

NAJDŽEL KENEDI drugim koncertom ZATVORIO ovogodišnje izdanje festivala BEMUS

Na 55. BEMUS-u, koji je trajao od 8. do 22. oktobra 2023, nastupilo je na desetine muzičara iz Srbije i sveta

Izvor: K1info

23/10/2023 > 14:37

podeli vest:

NAJDŽEL KENEDI drugim koncertom ZATVORIO ovogodišnje izdanje festivala BEMUS
Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović


55. BEMUS zatvoren je sinoć, 22. oktobra, rasprodatim koncertom Najdžela Kenedija u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Prethodnog dana Kenedi je održao takođe rasprodat koncert u okviru BEMUS-a.

Najdžel Kenedi je u svom originalnom maniru, odmah započeo spontanu i veoma srdačnu komunikaciju sa publikom, koja je trajala tokom koncerta, sa dobrom energijom i šalama, koje su nasmejale i muzičare sa kojima je nastupao.

Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović

 

Program koji je izvodio i druge večeri je sadržao Bahova dela: Koncert za violinu, obou i orkestar u ce molu; Koncert za violinu i orkestar br. 1 u a molu; Koncert za violinu i orkestar br. 2 u E duru; Koncert za dve violine i orkestar u de molu, ali i numere koje je komponovao sam Kenedi - "Melody in the Wind", koju je izveo u prvom delu koncerta.

U drugom delu Kenedi je publiku razgalio neočekivanim ubacivanjem melodije naše pesme "Hajde, Jano" u svoje izvođenje. Na koncertu su se posebno istakle naše mlade instrumentaliskinje Aleksandra Kinđić, oboistkinja, i Una Stanić, violinistkinja, savršeno se uklapajući u duetima sa Kenedijem.

U publici su bile brojne javne ličnosti.

Nakon frenetičnog aplauza koji je zasluženo dobio, Najdžel Kenedi je odsvirao tri interesantna bisa u kojima je predstavio jednu irsku melodiju, naglašavajući time svoje irsko poreklo, zatim makedonsku pesmu "Jovano Jovanke", kao i Montijev "Čardaš" kroz koji je protkao različite melodije.

 

Nastupio je sa domaćim muzičarima, koji su se okupili pod imenom "Virtuozi" pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Solistkinje koncerta bile su Aleksandra Kinđić (oboa) i Una Stanić (violina). Nastupili su i violine - Vladimir Koh, Milica Zulus, Aleksandra Dimitrijević, Katarina Vasiljević, Selena Jakovljević, Salko Lekić, Predrag Žikić, Andrijana Durmišević; II violine - Marina Cvetković, Tara Kostadinović, Kornelija Stamenković, Nadežda Ðorđević, Mila Popović, Tara Laban, Igor Hadzić, Uroš Kočišević; viole - Tamara Marinković, Uroš Bobić, Milica Mihajlović, Milica Nikolić, Petar Obradović, Jovan Muratović; violončela - Katarina Stanković, Pavle Rakočević, Dušan Kočišević, Nataša Lašanin, Irina Skorikov, Ivan Jarić; kontrabasi: Saša Kulenović, Filip Dokljanov; čembalo - Bojana Dimiković i lauta - Darko Karajić.

Foto: CEBEF/Belkisa Abdulović

 

Na 55. BEMUS-u, koji je trajao od 8. do 22. oktobra 2023, nastupilo je na desetine muzičara iz Srbije i sveta, u dvoranama koje su bile prepune skoro svakog dana festivala, od Velike sale Kolarčeve zadužbine, preko Atrijuma Narodnog muzeja i Crkve Svetog Ante Padovanskog, do Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ostavite komentar