Kultura > Muzika

PROSLAVA 30 godina DŽEZ ODSEKA Muzičke škole "Stanković" kao UVOD u 39. Beogradski džez festival

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, kao vizionarski primer drugim institucijama u regionu

Izvor: K1info

21/10/2023 > 09:58

podeli vest:

PROSLAVA 30 godina DŽEZ ODSEKA Muzičke škole "Stanković" kao UVOD u 39. Beogradski džez festival
Foto: Miroslav Dragojević


Dom omladine Beograda u saradnji sa Muzičkom školom "Stanković" u uvodu 39. Beogradskog džez festivala organizuje veliku koncertnu proslavu tridesetog rođendana džez odseka ove obrazovne institucije.

Na koncertu u utorak, 24. oktobra 2023. godine sa početkom u 19 časova nastupiće nekoliko ansambala sačinjenih od nekadašnjih i sadašnjih učenika, kao i profesora škole: Ivan Radivojević - truba; Luka Ignjatović, Rastko Obradović, Aljoša Andrejević, Ivan Nešić - saksofon; Andreja Stanković, Dragan Hajnrih, Aleksandar Petrović - gitara; Miloš - Miša Krstić, Irina Pavlović, Katarina Kočetova, Filip Bulatović, Nikola Šašković - klavir; Miloš Čolović, Boris Šainović - kontrabas; Lav Vozlić - bas gitara i Nikola Banović, Časlav Šehović, Luka Jovičić - bubnjevi.

Foto: Miroslav Dragojević

 

Muzička škola "Stanković" osnovana je 1911. godine pod pokroviteljstvom Nj. V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a njeni počeci sežu do Pevačkog društva "Stanković" (1881).

Ime je dobila po Korneliju Stankoviću, prvom srpskom školovanom kompozitoru, melografu, dirigentu i pijanisti. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, kao vizionarski primer drugim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari, a mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u Evropi i SAD, kao i na FMU u Beogradu.

Ovom prilikom, Džez odsek obeležava 30 godina svog rada, predstavljajući superstar ansambl koji čine sadašnji i nekadašnji učenici i profesori škole. Među njima su mlade nade džeza, ali i već etablirani džez umetnici i stvaraoci.

Program koncerta fokusiran je na autorske kompozicije uglednih gostiju, koje variraju u svom karakteru od hard bapa i džez muzike 1960-ih, do skandinavskog i cutting edge džez izraza današnice.

Foto: Beogradski džez festival promo

 

Besplatne propusnice biće dostupne 1 sat pre početka koncerta na info pultu u holu Doma omladine Beograda.

Ostavite komentar