Kultura > Muzika

NAJDŽEL KENEDI održao prvi od DVA KONCERTA u okviru 55. izdanja festivala BEMUS

U prepunoj Sali Kolarčeve zadužbine, britanski violinista izveo je četiri kompozicije od Baha, ali i nekoliko svojih dela

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 08:15

podeli vest:

NAJDŽEL KENEDI održao prvi od DVA KONCERTA u okviru 55. izdanja festivala BEMUS
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Britanski violinista Najdžel Kenedi održao je sinoć prvi od dva planirana koncerta pred prepunom salom Kolarčeve zadužbine, u okviru 55. izdanja festivala BEMUS.

Na istom mestu večeras, Kenedi će sa drugim koncertom zatvoriti 55. Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS.

- Evo mene opet kod vas nakon pet godina. Uvek mi je velika čast i privilegija da sam večeras sa vama, divnom publikom, i sjajnim orkestrom - poručio je Kenedi beogradskoj publici.

- Zajedno ćemo se lepo provoditi na koncertu uz Johana Sebastijana Baha, koji inače, samo da vas obavestim, uopšte nije umro. Naprotiv, veoma je živ sve vreme - duhovito je ocenio Najdžel Kenedi i započeo program.

Čuveni umetnik na violini, istaknut i kao kompozitor, uz srpsku orkestar "Virtuozi" predstavio je repertoar na kome su dela nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha (1685-1750), iz doba baroka.

Na sve to, kako je nedavno Kenedi izjavio za Tanjug, odlučio se da ubaci i sopstvene kompozicije, da bude siguran da možda publici ne bude previše dva sata koncerta samo Baha.

Najdžel Kenedi sinoć je svirao četiri kompozicije od Baha: "Koncert za violinu br. 1 u a-molu, BWV 1041", "Koncert za violinu br. 2 u E-duru, BWV 1042", "Koncert za dve violine u d-molu, BWV 1043" i "Koncert za violinu i obou u c-molu, BWV 1060R".

Kako je i najavio Kenedi, red je došao na njegovo delo "Fallen Forest".

- Sada ćemo malo napraviti pauzu od Baha i predstaviti mog drugog po redu omiljenog kompozitora, jedan divan, sjajan, izvanredan tip, a ime mu je - Najdžel Kenedi - rekao je britanski muzičar.

U drugom činu, Kenedi je izveo svoju kompoziciju "Melody in the Wind" u potpunosti na klaviru, vrlo skromno i nenametljivo, u levom uglu pozornice, solo, bez učešća orkestra ili uz violinu.

Na koncertu su se izdvojile i dve mlade umetnice - Aleksandra Kinđić (20) na oboi i Una Stanić (26) na violini kao solistkinje uz Kenedija na Bahovim kompozicijama.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Umetnik iz Velike Britanije, rodom iz Brajtona, Najdžel Kenedi je na bis izveo, na veliko iznenađenje, makedonsku narodnu pesmu "Jovano, Jovanke" uz gromoglasni aplauz.

Ostavite komentar