Kultura > Muzika

RAZNOVRSNI koncerti i SVETSKI izvođači na XXII Međunarodnom festivalu HARFE

Festival će biti otvoren u sredu, 25. oktobra od 18 časova u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, nastupom Mirjam Šreder iz Austrije

Autor: K1info/promo

24/10/2023 > 07:43

podeli vest:

RAZNOVRSNI koncerti i SVETSKI izvođači na XXII Međunarodnom festivalu HARFE
Foto: Pixabay.com


Od 25. oktobra do 01. novembra 2023. godine održava se Međunarodni festival harfe.

Kontinuirano, već dvadeset i dve godine ovaj festival jedna je od najznačajnijih tačaka na kulturnoj mapi Beograda. Iz godine u godinu publika je na tematski raznovrsnim koncertima u prilici da uživa u muziciranju vrhunskih harfistkinja i harfista iz celog sveta. Beograd tako postaje epicentar muzičkog užitka koji pruža jedan od najlepših instrumenata od pamtiveka.

Festival će biti otvoren u sredu, 25. oktobra od 18 časova, u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, nastupom Mirjam Šreder iz Austrije. Ova afirmisana harfistkinja debitovala je sa 15 godina na velikoj sceni, osvajala je brojne nagrade, nastupala širom sveta, profesorka je harfe na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, a pored solističkih koncerata, fokus njenog rada je izvođenje nove i kamerne muzike.

Iste večeri, ali  u Kulturnom centru Pančeva, od 19 časova biće upriličen audio-vizuelni ugođaj - Emilija Đorđević, harfistkinja i Gorana Aća, likovna umetnica nastupaju u multimedijalnom koncertu "Predeli harmonije - muzika za solo harfu i likovnu umetnost".

Šest kompozicija iz epoha baroka, klasicizma, romantizma i 20. veka biće propraćene pejzažima/digitalnim slikama. Uz svaku kompoziciju osmišljena je slika koja prikazuje isti predeo, ali tokom različitog doba dana. Šest kompozicija obuhvatiće period od jednog dana, od svitanja do kasne noći, čime se muzici daje i koncept vremena.

Foto: Međunarodni festival harfe promo

 

Dah Turske kroz muziciranje na harfi i tematski koncert "Turska harfa" donosi nam Širin Pandžaroglu nastupom u Muzeju grada Beograda - Konaku Knjeginje Ljubice, 27. oktobra od 19:30. Pohvaljena od strane Vašington Posta kao "veliki talenat međunarodnog renomea", Širin Pandžeroglu teži otkrivanju raznolikih muzičkih identiteta harfe. Školovala se na Konzervatorijumu u Ženevi i Džejkob školi muzike na Univerzitetu u Indijani i jednako je aktivna u domenu turske muzike, improvizacije, savremene muzike, tanga, ali i u okviru klasičnog repertoara za harfu.

Širin Pandžaroglu je nastupala širom sveta, solistički, uz pratnju renomiranih svetskih orkestra i kao kamerna muzičarka. Osnovala je klasu harfe na Fakultetu umetnosti i dizajna Tehničkog univerziteta Yıldız i kreirala prvi program harfe bez pedala za decu u Turskoj 2004. godine. Održavala je majstorske kurseve u Japanu, Srbiji, Sloveniji i u svojoj rodnoj Turskoj. Pandžaroglu je spisateljica o tehnikama vežbanja za harfiste, oblasti interesovanja o kojoj je takođe predavala na 9. Svetskom kongresu harfi u Dablinu. Njen rad na otkrivanju istorijske tursko-otomanske harfe çeng, približio ju je tradicionalnoj turskoj muzici. Širin je tvorac projekta "Turska harfa", čiji je cilj da predstavi tursku muziku harfistima širom sveta. Kao urednik "Kolekcije turske muzike za harfu", marljivo radi na izboru stare i nove turske muzike, koju kombinuje sa nekim od svojih kompozicija.

Svojevrsni vrhunac ovogodišnjeg 22. Međunarodnog festivala harfe biće održan 28. oktobra u 20 časova u Velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. U prvom delu koncerta na programu će biti dela srpskih kompozitora. Narudžbinu ovogodišnjeg Festivala harfe, kompoziciju "Pesme o slobodi" Svetlane Savić premijerno će izvesti akademski hor Collegium Musicum i ansambl harfi (Irina Pejoska, Jelena Tutić, Jana Čubrilović, Una Dejanović, Olga Marković i Korana Čiča Potkonjak) pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović.

Na programu će se naći i kompozicija za dve harfe - "Zagonetna arabeska" Dušana Radića u izvođenju Ljiljane Nestorovske i Milene Stanišić i još jedna svetska premijera - kompozicija "Mon petit village imaginaire" Miloša Raičkovića i izvođenju harfistkinje Ivane Pejoske, oboiste Bojana Pešića, horniste Fjodora Rogina, violiniste Vojina Aleksića i violončeliste Pavla Popovića.

Kao specijalni gost ovogodišnjeg Festivala, u drugom delu koncerta nastupiće vrsni izraelski harfista - Sivan Magen. On potiče iz muzičke porodice, školovao se na prestižnim muzičkim institucijama - Conservatoire National Superieure u Parizu i Juilliard School u Njujorku.  Osvajač je nagrada na najvećim svetskim takmičenjima harfista, a pored toga što ima uspešnu karijeru kao solista i kamerni muzičar on je i solo harfista Finskog radijskog simfornijskog orkestra.

Na programu solističkog resitala naći će se dela J.S. Baha, F. Šopena. F. Šuberta, F. Lista i dr. Ulaznice za ovaj koncert mogu se nabaviti na blagajni Kolarca.

U Muzeju nauke i tehnike, 29. oktobra od 19 časova predstaviće se pobednici takmičenja "Memorijal Milica Barić", učenici i studenti harfe iz Srbije. Prof. Milica Barić kojoj je takmičenje i posvećeno je kao umetnik i pedagog ostavila neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Srbije i regiona i postavila osnove za procvat harfizma u Srbiji. Milica Barić bila je počasna predsednica Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, članica UMUS-a, dugogodišnja članica Beogradske filharmonije i nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Inicijatorka je Međunarodnog festivala harfe u Srbiji.

U utorak 31. oktobra u PTT muzeju (Majke Jevrosime 13) od 19 časova solistički koncert će održati izuzetna harfistkinja Katarina Rakić. Osnovne i master akademske studije harfe ona završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljiljane Nestorovske. Godine 2018. završava master studije imna Akademiji muzičke umetnosti u Pragu u klasi prof. Jane Bouškove. Katarina je sa uspehom učestvovala na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Održala je brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Nastupa kao soliskinja, kamerna muzičarka i u simfonijskim orkestrima.

Ovogodišnji, 22. Međunarodni festival harfe simbolično zatvaraju višestruko nagrađivana koncertanta harfistkinja Irina Pejoska i klarinetista Vladimir Stanišić - duo "Maggiore" nastupom u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) - u sredu, 01. novembra od 20 časova.

Osnovna ideja programa dua "Maggiore" podrazumeva prezentaciju kamerne muzike za harfu i klarinet. Jedinstvenost ovog kamernog sastava jeste u tome što je retko viđen na našoj muzičkoj sceni, a sam repertoar čine  dela koja će biti premijerno izvedena u Srbiji.

Ostavite komentar