Kultura > Muzika

Sanja KERKEZ za Tanjug Reflektor: Uloga Turandot je BOŽANSTVENA

Živimo u dualnom svetu, imamo dobro i manje dobro, belo i crno. Svetlost je ipak jača od tame - navela je Kerkez

Izvor: K1info/Tanjug

16/05/2023 > 15:13

podeli vest:

Sanja KERKEZ za Tanjug Reflektor: Uloga Turandot je BOŽANSTVENA
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Sanja Kerkez, koja će večeras nastupiti prvi put u ulozi Turandot u istoimenoj operi reditelja Marija Pavla Del Monaka u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kerkez je istakla da u "Turandotu" nastupa sa kolegom Jankom Sinadinovićem koji proslavlja 25 godina rada.

- Nas dvoje svih 25 godina radimo na predstavama. Često smo na sceni zajedno. Nadam se da je pred nama još toliko zajedničkog rada- rekla je Kerkez. 

Uloga princeze Turandot u operi Đakoma Pučinija je za Kerkez božanstvena, pošto je u pitanju stamena i jaka žena.

- Ona je strašno odlučna da nikad ne posustane pred nekim muškarcom. Toliko je surova da svima odrubljuje glavu - napomenula je umetnica.

Kerkez je podsetila da je libreto Đuzepea Adamija i Renata Simonija napisan pema bajci, "a svaka bajka je, prema njenim rečima, utemeljena na realnom životu, porodičnim, partnerskim ili prijateljskim odnosima.  

- Suština svake bajke je da ljubav pobeđuje. I Kalaf sa svojom ljubavlju je i uspeo da otopli ledenu princezu. To može da se aplicira na sve segmente života. Živimo u dualnom svetu, imamo dobro i manje dobro, belo i crno. Svetlost je ipak jača od tame - navela je Kerkez.

Pošto ima veliki dijapazon repertoara, Kerkez priznaje da je Turandot samo jedna od uloga koje je pevala, dok je Norma iz istoimene opere posebna za svaku pevačicu  - ona je na jednu stranu, a sve ostale uloge na drugu.

Upitana kako vidi budućnost opere u doba tehnoloških revolucija, Kerkez je istakla da ljudski glas ništa ne može da zameni, nikakva tehnološka inovacija i robot.

Smatra da operu mogu unaprediti digitalne scenografije i moderniji kostimi i da će se ona menjati u vizuelnom smislu.

- Međutim, opera kao vekovna tradicija ne može tek tako da propadne, jer joj kroz vekove nisu uvek svi bili naklonjeni. A opera je opstala. Ona je visokofrekventna, utiče jako dobro na ljudsku dušu. A to što budi u ljudima je ono što ljudima treba. I dok je ljudskog veka biće ove umetnosti - rekla je Kerkez. 

 

Ostavite komentar