Kultura > Muzika

Ovo su 6 najvećih hitova nedavno preminule legende Motauna - Lamonta Dozijera

Lamont Dozijer, legenda Motauna, preminuo je 8. avgusta u 82. godini

Autor: K1 info

13/08/2022 > 22:14

podeli vest:

Ovo su 6 najvećih hitova nedavno preminule legende Motauna - Lamonta Dozijera
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File


Dozijer je bio izuzetno uticajan stvaralac, i jedna trećina kompozitorskog i produkcijskog tima Holand-Dozijer-Holand (druge dve su bile braća Brajan i Edi Holand). Oni su napisali pesme za neke od najvećih zvezda Motauna kao što su Dajana Ros, Temptations, Marvin Gej, vokalni kvartet Four Tops ili soul sastav Chairmen of the Board, kao i mnoge druge. Trio je uvršćen u Kuću slavnih tekstopisaca 1988. i Rokenrol kuću slavnih 1990. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ron Frehm, File

Lamont Dozijer, Dajana Ros, Brajan Holand i Edi Holand

Ovo je šest najznačajnijih numera iz bogatog kataloga Lamonta Dozijera.

Martha and the Vandellas – Heatwave (1963)

Snaga numere "Heatwave" nikada neće oslabiti a njena poruka ljubavi, kao neizbežne mešavine agonije i ekstaze, ponoviće se na brojnim značajnim pesmama tima Holand-Dozijer-Holand. Pokazalo se da je ova pesma bila isuviše sirova za britansku publiku 1963. godine, iako su je momci iz sastava Who rano obradili (1966). Džon Sebastijan iz The Lovin' Spoonful mislio je da je pesma toliko dobra da je jednostavno ubrzao tri akorda iz uvoda i napravio sopstveni klasik "Do You Believe In Magic? ".

The Four Tops – Reach Out I'll Be There (1966)

Daleko popularniji u Britaniji nego u SAD-u, gde su Temptations uvek bili glavni muški Motaun sastav, Four Tops je upotrebio najinovativniji materijal HDH trojke. Nakon galopa kopita i pikola u uvodu, pevač Livaj Stabz je svojim vokalom ukrstio Boba Dilana i crnački ponos. Oštri molski akordi su sveprisutni, što čini ovu numeru još snažnijom. Pesma je postala instant klasik i prekookeanski hit broj 1.

R. Dean Taylor – There's a Ghost in My House (1967)

Top tri singla belog pevača Dina Tejlora iz 1974., vođeni mračnom bas linijom, u početku su bili neuspešni i nisu imali veliki odjek. Pesma snimljena 1967. tek je 1974. stigla do trećeg mesta na UK listi singlova. To mnogo govori o dalekovidosti HDH - teško je poverovati da niko u Motaunu nije pomislio da je ovo hit. "Sitting in my easy chair, I feel your fingers running through my hair", bio je možda najnelagodniji tekst koji su ikada napisali - ipak se radilo o duhu.

Diana Ross and the Supremes – Reflections (1967)

Tema samoće bila je ključna za mnoge Dozijerove pesme koje su oslikavale bol (The Vandellas - "In My Lonely Room, Marvin Gaye - "Lonely Lover"), ali u ovoj se to preliva u paranoju. Supremes su oduvek dobijali materijal od trojke koji je bio A klase - ali kada su uključili psihodeliju 1967., izvukli su ovu moćnu verziju Dajane Ros. Podržana zlokobnim elektronskim udarcima, piskom Morzeovog koda i mračnim, neočekivanim akordima, "Reflections" je takođe bio prvi singl grupe u kojem je Ros zvezda, nesvesno označivši kraj zlatnog doba etikete.

Chairmen of the Board – Give Me Just a Little More Time (1970)

Nakon što su se posvađali sa ljudima iz Motauna, HDH je morao da radi pod pseudonimima u svojoj novoformiranoj etiketi Invictus, gde im je "Band of Gold" Fride Pejn podario njihov najveći hit u Velikoj Britaniji. Moćni "General" Norman Džonson bio je pevač COTB i svojim plačnim glasom nastavio je tradiciju tužnih numera. "Give Me Just A Little More Time" bio je dovoljan hit Kevinu Rolandu da bazira karijeru na istom.

Lamont Dozier – Going Back to My Roots (1977)

Njegova solo karijera možda se nikada nije približila uspehu koji je imao kao kompozitor, ali je puna dragulja poput sporogorećeg "Fish Ain't Bitin'" i originalnog proto-hausa "Going Back to My Roots", koji će postati klupski standard 1981. zahvaljujući vokalnom sastavu Odyssey. To je olujna himna svesnosti, a uvodni stihovi "zipping up my boots" uklapaju se u bilo koji od njegovih klasika iz 60-ih.

Ostavite komentar