Priče > Društvo

Srbima uskoro neće imati ko da MESI BUREK! Pekar iz Čačka u smeni napravi 100 TEPSIJA, a MLADI čim upralju ruke BEŽE

Ljuboje Smolović je otkirio male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta

Izvor: K1info/RINA

Autor: Anica Ninković

19/05/2024 > 22:31

podeli vest:

Srbima uskoro neće imati ko da MESI BUREK! Pekar iz Čačka u smeni napravi 100 TEPSIJA, a MLADI čim upralju ruke BEŽE
Foto: RINA


Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna, jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 evra, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom. Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijalizovao se samo za njegovo pravljenje. Takvih kao on, danas je malo.

- Po meni, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti, jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije, oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperature da upije masnoću kako bi posle moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti, nekada su obučavali po 10 mladih pekara od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu majstora, danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš - rekao je Ljuboje.

Ovim poslom bavi se godinama unazad i kao svršeni srednjoškolac krenuo je stopama svog oca zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa. Odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sasatvni deo njegovog života sve do danas.

- U pekari mi se tada svidelo samo iz jednog ragloga, što je bila redovna plata, verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Posle dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnji, shvatio sam da je najbolja stvar u pekrastvu praviti burek i tako sam ostao da mesim više od 25 godina - rekao je on.

Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da posao ipak mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.

- Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdžije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, potrebno je i da steknu znanje da burek prave na taktiku i umeće umesto na snagu. Dok to shvate već su vratili kecelju i krenuli na vrata - rekao je on.

Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi i do 90 tepsija.

- Ja kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno kada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje - rekao je on.

Otkirio je male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta.

- Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni, majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću - rekao je on.

Ostavite komentar