Kultura > Knjige

BRANKO ROSIĆ promovisao roman "Dolazak matadora", KONSTRAKTA čitala odlomke iz knjige

Treći roman novinara i pisca Branka Rosića "Dolazak matadora" juče je predstavljen u beogradskom bioskopu Balkan

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 12:22

podeli vest:

BRANKO ROSIĆ promovisao roman "Dolazak matadora", KONSTRAKTA čitala odlomke iz knjige
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Pored autora, o knjizi u izdanju kuće Laguna govorili su popularna muzičarka Ana Ðurić Konstrakta, pisac i dramaturg Božo Koprivica, istoričarka Dubravka Stojanović i istaknuti vajar Mrđan Bajić.

Kako je Rosić i bivši muzičar, osmislio je multimedijalnu promociju, i za muzički deo programa zadužena su bila tri di-džeja: Maria Nordgren iz Stokholma, DJ Brka iz Beograda i Kris Džon iz Londona.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Promocija romana "Dolazak matadora" Branka Rosića

Moderator promocije bila je poznata TV voditeljka Nevena Madžarević, koja je odmah primetila veoma neobičan profil i spoj gostiju na promociji koji su pričali o knjizi i objasnila želju autora da na jednom mestu spoji mejnstrim Beograda.

Obrazlažući izbor gostiju, pisac je rekao da je hteo da okupi ljude "koji su svi redom iznad konfekcijskog broja".

Rosić, inače diplomirani mašinski inženjer koji se ne bavi svojom strukom, naveo je da obično na promocijama svojih dela ne voli da se ističe, već više da druge sluša kako govore, što se odigralo i na predstavljanjima njegova prethodna dva romana.

Roman "Dolazak matadora" je priča o dva muškarca koje je spojio poslovni interes, ali čije su sudbine različite.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Promocija romana "Dolazak matadora" Branka Rosića

Jedan je, od silne gladi za uspehom, postao kao Raskoljnikov iz "Zločina i kazne" Dostojevskog, a drugi je, kao borac protiv sistema, postao vođa društvene revolucije.

Rosić se saglasio sa konstatacijom moderatorke da je utkao u svoj treći roman mnogo toga aktuelnog kod nas i u celom svetu decenijama, ali i svežih pojava kao što su pandemija virusa kovida-19, kapitalizam ili korporativni svet, tako da sve vreme drži čitaoce u stanju matadora.

Branko Rosić je pomenuo da se u ovom književnom delu odmetnuo na neki način da napiše sve te goruće teme koje možda ne bi uživo plasirao, a slogan zvuči - "Dva beogradska hazardera u koridi 21. veka".

Muzičarka Ana Ðurić Konstrakta, nekada Rosićeva koleginica, pomislila je da ju je pisac pozvao jer se u romanu spominje Evrovizija, a zahvaljujući njoj je umetnica dostigla neverovatnu popularnost ove godine.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Branko Rosić i Ana Đurić Konstrakta

Konstrakta je čitala jedan odlomak iz knjige gde se pominje irska rok grupa U2 i frontmen Bono Voks, i dodala da se u romanu provlači i heroj digitalne ere Džulijan Asanž, predsednik Francuske Emanuel Makron, globalizacija, estradizacija, u oblandi komične preteranosti koja joj se veoma sviđa.

Rosić u mnogim svojim interesantnim projektima bio je i saradnik na popularnoj knjizi "Leksikon YU mitologije" i glavni je urednik publikacije festivala Egzit - 20 godina EGZIT aktivizma.

Bio je aktivan muzički novinar i u biografiji ima intervjue sa značajnim ličnostima iz pop kulture sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sa velikanima rokenrola britanske i američke scene.

Branko Rosić je svestrani kreativni umetnik, ranije poznat kao muzičar u pank rok bendu Urbana gerila, grupi Viborg Dallas i elektro sastavu Berliner Strasse.

Autor je takođe za Lagunu objavio dva zapažena romana - "A tako je dobro počelo" (2015) i "Za sutra najavljuju konačno razvedravanje" (2018).

 

 

 

Ostavite komentar