Kultura > Knjige

Danica Vukićević OTVORILA 24. Salon knjige i grafike U PIROTU

Vukićevićeva je na otvaranju Salona poručila da bi svi trebalo da se vratimo knjigama, jer će nas one vratiti samima sebi

Izvor: K1info/Tanjug

11/02/2023 > 10:00

podeli vest:

Danica Vukićević OTVORILA 24. Salon knjige i grafike U PIROTU
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić


Ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade za književnost Danica Vukićević otvorila je 24. po redu Salon knjige i grafike u Pirotu.

- Mnogi ljudi sada ne čitaju knjige, ali i oni koji ne čitaju nisu svesni koliko su u ozračenju i ozračju knjiga. Oni koji ipak čitaju i istrajavaju na tome, svesni su da knjige oslobađaju i da nas knjige menjaju. Predlažem vam da se vratite sebi, a čovek ne može drugačije da komunicira sa sobom i sa duhovnim sferama koje su deo nas i zato bi trebalo da se svi vratimo knjigama, jer će nas one vratiti samima sebi. Nadam se da ćete uživati i da ćete se setiti koliko volite knjige - poručila je Vukićevićeva otvarajući Salon knjiga.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je na otvaranju da je posebno važno da mladi naraštaji što više vremena provode uz knjige, umesto uz mobilne telefone i tablete.

- Preporučujem mladima da se odvoje od telefona, da prošetaju štandovima, izaberu knjige i uplove u čarobni svet knjige, mašte, da poboljšaju vokabular, komunikaciju. Zahvaljujem se organizatoru Domu kulture, izdavačima koji su prisutni, a posebno je za ponos podatak da na tradicionalni Konkurs za kratku priču, koji je deo Salona, stiže ogroman broj radova iz zemlje i inostranstva - rekao je Vasić.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Direktor Doma kulture Miško Ćirić istakao je da se svake godine posebna pažnja obraća mladim naraštajima pa će dva dana biti posvećeni upravo đacima prvacima.

- Imamo večernje književne večeri, a ponedeljak i utorak rezervisani su za decu. Tada će se đaci prvaci iz pirotskih škola družiti sa dečjim piscima - kazao je Ćirić.

Jedan od predstavnika izdavača, Nebojša Bogavac, iz beogradske izdavačke kuće Alba Greka, kazao je Tanjugu da je posebno zanimljivo da se strip vraća na velika vrata, kada je reč o tome šta se najviše traži na ovakvim sajmovima širom Srbije.

- Mi uglavnom preferiramo filozofske knjige, beletristiku, ali ovde imamo i veliki štand sa stripom, koji se vraća na velika vrata. Dugo je nepravedno bio zapostavljen, ali se sada to menja - rekao je Bogavac za Tanjug.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

24. Salon knjige i grafike u Pirotu

Organizatori Salona su Dom kulture u Pirotu i Narodna biblioteka Pirot, pokrovitelj je Grad Pirot, a Salon će trajati do 17. februara. Održava se u Sportskoj hali Kej u Pirotu.

Do kraja Salona svake večeri biće organizovane književne večeri na kojima će gostovati poznati domaći pisci poput Vlade Arsića, Danice Vukićević, Dejana Stojiljkovića i mnogih drugih.

 

Ostavite komentar