Kultura > Film/TV

Smrtonosna FILMSKA ŠMINKA: Ovi glumci postali su ŽRTVE svojih KOSTIMA I MASKI

Pojedini glumci preživeli su pravu torturu - od hospitalizacije do užasavajućih alergijskih reakcija, pa čak i smrti

Izvor: K1info

12/11/2022 > 08:59

podeli vest:

Smrtonosna FILMSKA ŠMINKA: Ovi glumci postali su ŽRTVE svojih KOSTIMA I MASKI
Foto: Youtube PrintScreen


Od samih početaka filma, glumci su dovođeni u razne nezgodne, čudne, pa čak i smrtonosne situacije zarad zabave publike. Od otrovne šminke do kostima koji su skoro ublili glumce - mnogo je manje glamura u glumačkom biznisu nego što ljudi zamišljaju.

Neki od incidenata sa garderobom i šminkom mogu kod čitaoca da izazovu mučninu. Od hospitalizacije do užasavajućih alergijskih reakcija, pa čak i smrti, pojedini glumci su prošli pravu torturu. Dok neki od ovih ostvarenja potiču iz vremena pre nego što je postojala zabrinutost za bezbednost i zakonske odredbe koje štite glumce i ekipu, drugi su šokantno noviji.

Ako ste filmofil koji voli da zna sve tajne koje se kriju iza najvećih holivudskih hitova, pogledajte ovu listu glumaca koji su bili ugroženi zbog onoga što su morali da nose.

Badi Ebsen se zamalo ugušio pod šminkom Limenog Čoveka

Film iz 1939. godine "The Wizard of Oz" poznat je po brojnim problemima koje su doživeli glumci i ekipa. Glumac Badi Ebsen, koji je prvobitno igrao Limenog Čoveka pre nego što ga je zamenio Džek Hejli, bio je jedna od njegovih poznatijih žrtava. Da bi u licu izgledao verno svom kostimu, MGM je odlučio da ga prekrije belom bojom premazanom aluminijumskom prašinom.

Devet dana od početka snimanja, Ebsen je hospitalizovan zbog otežanog disanja. U bolnici je proveo dve nedelje, a u jednom trenutku su mu otkazala pluća. Zamenio ga je Džek Hejli dok se još oporavljao.

Margaret Hamilton umalo je izgorela zahvaljujući izuzetnoj zapaljivosti zelene maske

Još jedan opasan incident sa snimanja "Čarobnjaka iz Oza" vezan je za glumicu Margaret Hamilton koja je igrala Zlu vešticu. Iako je kultna zelena šminka na bazi bakra - koja se mogla ukloniti samo alkoholom - iritirala njenu kožu, ona je takođe imala ulogu u smrtonosnoj situaciji u kojoj se našla glumica. Tokom scene u kojoj Zla veštica napušta zemlju Mančkina u bljesku dima i plamena, trebalo je da se otvore vrata u podu koja bi joj omogućila da bezbedno pobegne. To se nije dogodilo.

Margeretin kostim i šminka su se zapalili. Lice i ruke su joj bile opečene i morala je da provede nekoliko dana u bolnici.

Zbok kostima Crne Udovice glumica Skarlet Johanson doživela je toplotni udar

Marvelovi filmovi najčešće se snimaju u Albukerkiju, Novi Meksiko, ali snimanje usred pustinje definitvno predstavlja opasnost za glumačku ekipu. Tokom snimanja filma "The Avengers", Skarlet Johanson se borila protiv vrućine u svom kostimu Crne Udovice. Dok je snimala scenu brobe na improvizovanom krovu, čak je halucinirala od toplotnog udara.

Džoni Dep se onesvestio na setu filma "Edward Scissorhands"

U filmu Tima Bartona iz 1990. "Edward Scissorhands", Džoni Dep je igrao stidljivog čoveka koji gaji sklonost ka kreiranju životinja od živice i uskoj kožnoj odeći. Ovo drugo pokazalo se kao previše za Depa tokom jedne scene.

Glumica Dajen Vest je izjavila: - Jedne noći Džoni je morao da glumi u sceni sa trčanjem, bežeći iz kuće, mislim na Božić. I onesvestio se. Pao je i mi smo pomislili: "Da li on to glumi? Šta to radi?" Nikada se nije žalio, ali tada se onesvestio od vrućine pod odelom. Bilo je to zaista dirljivo, ali je dosta govorilo o njemu i taj njegov kvalitet se odražavao kroz njegovu glumu.

Iz ovoga je jasno da je Džoni Dep više nego voljan da pati za svoju umetnost.

Boris Karlof je drastično smršao dok je igrao Frankenštajnovo čudovište

Boris Karlof, rođen kao Vilijam Henri Prat, preko noći je postao senzacija igrajući čudovište u filmu iz 1931. "Frankenstein". Ali snimanje nije proteklo tako glamurozno. Dok je nosio boju na bazi olova na koži i težak kostim, radio je po 19 sati. Prema rečima njegove kćerke, ionako mršav glumac izgubio je 25 kilograma tokom snimanja.

Kostim Grinča je kod Džima Kerija izazivao napade panike

Džim Keri je rekao da su mu specijalna kontaktna sočiva koja je morao da nosi na snimanju filma "Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas" učinila da se oseća kao da ima noževe u očima. Sam kostim je bio tako neudoban i učinio je Kerija toliko klaustrofobičnim da je jedan od mornaričkih foka morao da ga podučava kako da se nosi sa napadima panike.

Džon Rajs-Dejvis bio je alergičan na šminku u trilogiji "Gospodar prstenova"

Dok je igrao Gimlija, Džon Rajs-Dejvis je imao tako jaku alergijsku reakciju na protezu na licu da je stalno osećao bol. Bilo je toliko loše da je mogao da radi samo jednom u svaka tri dana.

Na pitanje da li bi ponovio svoju ulogu u "Hobitu", rekao je kratko "ne", jer je verovao da njegova koža ne bi mogla još jednom da podnese takvu vrstu zlostavljanja.

Marta Mensfild je tragično stradala u incidentu kada se zapalio njen kostim

Glumci se obično vrlo brzo oporavljaju od povreda koje nastaju od maski i kostima - izuzetno je retko da je kostim nekoga zaista ubio. Ali to se dogodilo glumici Marti Mensfild.

Dok je snimala dramu o građanskom ratu 1924. godine "The Warrens of Virginia", Mensfild je poginula u strašnoj nesreći. Član glumačke ekipe upalio je šibicu, a plamen je uhvatio njen kostim. Ali dok su gasili vatru nisu bili dovoljno brzi. Mendfild je bila toliko opečena zbog svog lako zapaljivog kostima da je umrla u bolnici sledećeg dana.

 

 

 

Ostavite komentar