Kultura > Film/TV

Seriji "Stranger Things" 13 NOMINACIJA za nagradu Emmy, ali "Succession" ima mnogo više - čak 25

Ceremonija dodele održaće se 12. septembra u Los Anđelesu

Autor: K1/danas.rs

13/07/2022 > 13:04

podeli vest:

Seriji "Stranger Things" 13 NOMINACIJA za nagradu Emmy, ali "Succession" ima mnogo više - čak 25
Foto: Tanjug/The Television Academy via AP)


Serija "Naslednici" (Succession) vodi na ovogodišnjoj dodeli Emmy nagrada sa 25 nominacija, među kojima su nominacija za izvanrednu dramsku seriju i dve nominacije za muške uloge.

Za titulu najboljeg glumca, Škotlanđanin Brajan Koks bori se protiv američkog glumca Džeremija Stronga, koji u seriji igra njegovog sina.

Foto: Tanjug/HBO via AP

Brajan Koks

Engleska glumica Lili Džejms nominovana je za najbolju glumicu u kratkoj seriji "Pam i Tomi", gde igra Pamelu Anderson, a britanka Džodi Kamer ponela je nominaciju za najbolju glumicu u TV seriji.

Ova Liverpuljanka se za nagradu takmiči sa koleginicom Sandrom O iz filma "Ubiti Iv" (Killing Eve), kao i Zendajom iz serije "Euforija" (Euphoria), Lora Lini i Riz Viterspun.

Foto: Tanjug/Erin Simkin/Hulu via AP

Lili Džejms

Serije sa najviše nominacija:

  • "Naslednici" – 25
  • "Ted Laso" – 20
  • "Beli lotus" (The White Lotus) – 20
  • "Komičari" (Hacks) – 17
  • "Samo ubistva u zgradi" (Only Murders In The Building) – 17
  • "Euforija" – 16

"Naslednici" su serija o nemilosrdnoj medijskoj dinastiji, a osmilio ju je Džesi Armstrong, koji je 2020. godine već osvojio Emi nagradu za najbolju seriju.

Ovog puta, Kiran Kalkin i Sara Snuk su takođe nominovani za glumu, kao i britanski glumci Metju Mekfejden i Harijet Valter, koja igra bivšu ženu medijskog mogula Logana Roja (Brajan Koks).

Foto: Tanjug/Macall Polay/HBO via AP

Kiran Kalkin

Harijet Valter je takođe nominovana za ulogu Debore u anglo-američkoj fudbalskoj seriji "Ted Laso", komediji sa najviše nominacija ove godine.

Džejson Sudejkis ušao je u uži izbor za ulogu glavnog trenera u seriji.

Od ostalih popularnih serija, pažnju žirija privukao je "Beli lotus", havajska satira o bogatim turistima.

Foto: Tanjug/HBO Max via AP

The White Lotus

Među nominovanim glumcima su Marej Bartlet, Dženifer Kulidž i Sidni Svini.

Svini je takođe nominovana za ulogu u "Euforiji", dok glavna glumica u ovoj seriji – Zendaja, ima ukupno četiri nominacije – jednu za glumu, dve za pisanje pesama koje su korišćene u emisiji i jednu za produkciju.

Ova dvadesetpetogodišnjakinja postala je najmlađa nominovana u kategoriji producenata.

Na drugom mestu je južnokorejski hit "Igra lignje" (Squid Game), koji je ušao u istoriju kao prva nominovana serija koja nije na engleskom jeziku.

Ponela je ukupno 14 nominacija.

Foto: Tanjug/Netflix via AP

Squid Game

Još jedan talentovani Britanac na ovogodišnjoj dodeli je Kolin Firt, koji je nominovan za glavnu mušku ulogu u seriji "Stepenište" (The Staircase).

Firt je u istoj kategoriji kao njegovi sunarodnici Endrju Garfild i Himeš Patel, Majkl Kiton i Sebastijan Sten.

Još jedan britanski glumac, Nikolas Holt, nominovan je za glavnu mušku ulogu u humorističnoj seriji "Najveći" (The Great), a za titulu se nadmeće sa zvezdom "Atlante" Donaldom Gloverom.

Foto: Tanjug/HBO Max via AP

Kolin Firt

Film pevačice Adel "Samo jedna noć" (One Night Only) i specijal Harija Potera povodom 20. godišnjice od prvog pojavljivanja na platnu nominovani su za specijalne nagrade, a dokumentarni film "Bitlsi: Vrati se", ima pet nominacija.

U kategoriji nagrada za najbolju naraciju, BBC zvezda Dejvid Atenboro se nadmeće sa bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom, Oskarom nagrađenom glumicom Lupite Njongo i bivšom NBA zvezdom Karimom Abdulom Džabarom.

Ovogodišnje Emmy nagrade dodeljuju se za TV ostvarenja koja su premijerno emitovana između 1. juna 2021. i 31. maja 2022.

Smatra se najvećim događajem godine za američku TV industriju, a ceremonija dodele održaće se 12. septembra u Los Anđelesu.

Još se ne zna ko će biti domaćin dodele, a prošle godine je zbog pandemije korona virusa održana na otvorenom, uz ograničenje broja gostiju.

O pobednicima odlučuje više od 25.000 članova Američke televizijske akademije.

Ostavite komentar