Kultura > Film/TV

Projekcijom DOMAĆEG FILMA "Vučje bobice" otvoren 18. KIDS FEST

Pod parolom "Svet u dečijim rukama", na 18. Kids Festu biće prikazano ukupno 15 ostvarenja, od čega je 10 premijera

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2022 > 09:40

podeli vest:

Projekcijom DOMAĆEG FILMA "Vučje bobice" otvoren 18. KIDS FEST
Foto: Screenshot Tanjug video


Domaći dečiji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića premijerno je prikazan sinoć u Mts Dvorani i time svečano otvorio 18. izdanje festivala za decu Kids Fest, u prisustvu gotovo kompletne glumačke i autorske ekipe.

Čuveni književnik za decu i autor mnogih zagonetki i mozgalica, Uroš Petrović, kao ambasador 18. Kids festa svečano je otvorio ovu značajnu manifestaciju za najmlađe koja će trajati do 23. oktobra.

- Velika mi je čast što sam u ulozi ambasadora ovog festivala. Hvala vam svima što ste došli, što ste prepoznali i ovaj film koji ćete večeras videti i sve ostale naslove, i naše radionice. Sve je to deo borbe za našu decu - istakao je pisac za decu Uroš Petrović, koji će radionice držati sa starijim kolegom Ljubivojem Ršumovićem.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvaranje 18. Kids festa u Mts Dvorani

- Dugo sam razmišljao kako da otvorim u svom stilu ovaj dečji festival. Pre nekoliko godina, u jednoj mojoj knjizi napisao sam zagonetku za veoma teško rešavanje, volim da to radim. Ta zagonetka je glasila: "Šta može da prođe kroz mali prozor kad je zatvoren, a ne može da prođe kroz mali prozor kad je otvoren?" I naravno, sad treba da se malo razmišlja, a rešenje ću vam reći odmah, za razliku od mojih radionica gde to ne radim. Dakle, rešenje je - kišobran - obradovao je decu Petrović tom glavolomkom i objasnio da kišobran zaista može proći kroz mali prozor dok je zatvoren, ali ne može na isto to mesto kada je otvoren.

- Sada imam za vas jednu lakšu zagonetku: Šta je to što je maločas bilo zatvoreno, a od ove sekunde je otvoreno? Rešenje je, naravno, ovaj festival - Kids fest - oduševio je popularni pisac najmlađu publiku i njihove roditelje, dobio gromoglasan aplauz, i onda je projekcija mogla da počne.

Uloge u pozitivnom, lirskom, nežnom i poučnom filmu "Vučje bobice" tumače - Tijana Čurović, Nada Blam, Rastko Janković, Miljana Kravić, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović, dok uloge dece - brata i sestre igraju Simon Jegorović (Aleksa) i Nina Sinadinović (Anđa).

U gostujućim ulogama nastupaju - Sonja Knežević, Jelica Kovačević, Dimitrije Ilić Mita, Branko Bane Vidaković, Aleksandar Dunić, i drugi.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvaranje 18. Kids festa u Mts Dvorani

Najmlađa publika je veoma želela da se konačno snimi novi film za decu, i sudeći po aplauzima na poklonu autorske i glumačke ekipe, novo ostvarenje će imati dug život u bioskopima.

Bilo je u sali i suza, smeha, radosti, tuge, neizvesnosti, strepnje, jer dečiji igrani film "Vučje bobice" upravo sve to i nudi.

Novi domaći film je približniji porodičnom žanru, jer je suština u očuvanju te svetinje i pored mnogobrojnih izazova koji su zaokupirali glavne junake - majku, oca i njihovo dvoje dece.

Devojčica Anđa od šest godina boluje od astme i njen brat Aleksa (12) brine o njoj, dok se njihovi roditelji neprestano svađaju i nalaze se očigledno pred razvodom.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvaranje 18. Kids festa u Mts Dvorani

Deca u takvoj toksičnoj atmosferi žele da promene sredinu i na zimskom raspustu odlaze da borave kod majčinih roditelja, ali baka i deka su suviše urbani i samoživi u svojoj vili, što deci ne prija.

Tako se mališani odlučuju da sami organizuju avanturu i odu kod druge bake i deke na selo, roditelje njihovog oca. Iako je deki i baki sumnjivo kako su deca došla sama kod njih na selo bez pratnje roditelja, ipak se obraduju i uživaju sa unucima.

Onda nastaje panika, jer su deca nestala iz kuće urbanih bake i deke, te ostatak filmske priče postaje velika potera za njima, majka i otac su se nasekirali i u potrazi za najmilijima pokušavaju nekako da se i sami (ponovo) zbliže, ukoliko nije kasno.

A deca zapravo pokušavavaju da pobegnu od kuće i pronađu svoj put do sreće upravo u jeku mogućeg razvoda njihovih roditelja, kada sve postaje jedna životna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta, i tu negde se provlači i jedna legenda o usamljenoj i odbačenoj ženi u selu, i neke - vučje bobice.

Sam naslov filma i nije adekvatan, jer se tek malo spominju vučje bobice i ne predstavljaju glavnu nit ni suštinu filma, prema ideji Jelene Miljuš i po scenariju poznatog pisca za decu Todea Nikoletića.

Posle filma "Peti leptir" (2014) prema romanu Uroša Petrovića, "Zlogonje" (2018) i "Leto kada sam naučila da letim" (2022), oba prema romanima Jasminke Petrović, domaća kinematografija je konačno bogatija za još jedan drag i poseban film za decu koji ostavlja jak utisak.

Na 18. Kids Festu pod parolom "Svet u dečijim rukama", biće prikazano ukupno 15 ostvarenja, od čega je 10 premijera - nemački animirani film "Najbolji rođendan ikada", švedski igrani film "Eva i Adam", finska igrana komedija "Vinski: Nevidljivi super-klinac", francuski naslov "Mala banda", "Faraon, divljak i princeza" (Belgija/Francuska), "Kraljica komedije" (Švedska).

Na repertoaru su i francuski dokumentarci edukativnog karaktera -"Hrast", "Životinja", "Ris", a od repriza su tu Diznijevi i Piksar hitovi - "Enkanto: Magični svet", "Pocrvenela panda", "Baz svetlosni", kao i ruski animirani - "Finikove avanture" i "Kašaj: Kradljivac nevesti".

 

 

 

Ostavite komentar