Kultura > Film/TV

Preminula ANĐELA LENSBERI, čuvena glumica koju su VOLELI SVI

Karijera Anđele Lensberi trajala je više od sedam decenija, a kraljica Elizabeta II ju je 2014. proglasila damom

Autor: K1info/b92.net/telegraf.rs

12/10/2022 > 08:22

podeli vest:

Preminula ANĐELA LENSBERI, čuvena glumica koju su VOLELI SVI
Foto: Tanjug/Casey Curry/Invision/AP, File


"Deca Anđele Lensberi sa žaljenjem objavljuju da je njihova majka umrla mirno u snu kod kuće u Los Anđelesu, danas u jedan sat i 30 minuta, 11. oktobra 2022. samo pet dana pre svog 97. rođendana", navodi se u saopštenju porodice za NBC News.

Lensberi je rođena u Londonu 1925. godine u porodici irske glumice Mojne Mekgil i Edgara Lensberija, političara i trgovca drvetom koji je umro kada je imala devet godina. Lensberi, dvoje njene braće i sestara i njena majka preselili su se u SAD, gde se učila u njujorškoj Feagin školi drame i radija. Sa 19 godina bila je nominovana za Oskara za svoju prvu ulogu u filmu "Gaslight" iz 1944, i glumila je u hit filmu "National Velvet", kao i u stalnom nizu drugih MGM produkcija tokom 1940-ih.

Foto: Tanjug/Richard Shotwell/Invision/AP, File

Anđela Lensberi

Međutim, mnogima je najpoznatija po ulozi Džesike Flečer u američkoj krimi drami "Murder, She Wrote". Serija se prikazivala od 1984. do 1996. godine i od glumice koja je igrala glavnu ulogu, krimi-spisateljice i detektiva, napravila svetsku zvezdu. Takođe je bila i producentkinja serije preko Corimore Productions, producentske kuće koju je pokrenula sa svojim pokojnim suprugom Piterom Šoom, koji je preminuo 2003.

Ostvarila je zapažene uloge "Mandžurijskom kandidatu" (1962), "Anastasiji" (1997), "Lepotici i Zveri" (1991), gde je dala glas gospođi Čajnik. Koliko ju je publika volela, pokazuje podatak da je sredinom devedesetih dobila savršenih 100 poena, najveći rezultat po takozvanom "indeksu ljubavi".

 

 

Lensberi je tokom karijere osvojila pet nagrada Toni, šest Zlatnih globusa i Olivijer nagrade, kao i počasnog Oskara i nagradu za životno delo od BAFTA-e. Kraljica Elizabeta II ju je 2014. proglasila damom.

Imala je troje dece, troje unučadi i petoro praunučadi.

 

 

 

Ostavite komentar