Kultura > Film/TV

Ovo je 5 FILMOVA koje MORATE DA VIDITE, tvrdi oskarovac SEM ROKVEL

Glumac je 2018. godine dobio Oskara za ulogu u filmu "Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju"

Izvor: K1info

11/10/2022 > 18:11

podeli vest:

Ovo je 5 FILMOVA koje MORATE DA VIDITE, tvrdi oskarovac SEM ROKVEL
Foto: Youtube PrintScreen


Iako je prečesto proglašavan samo sporednim glumcem, Sema Rokvela trebalo bi smatrati jednom od najvećih zvezda svetske kinematografije. Radio je sa ljudima poput Dankana Džonsa, Martina Mekdone, Džordža Klunija, Frenka Darabonta, Endrua Dominika, Adama Mekeja i Rona Hauarda tokom svoje dosadašnje karijere, koja je tehnički počela daleke 1979. godine kada se pojavio kao gost u televizijskoj mini seriji "Joan Crawford’s Children".

Od tog debija, Rokvel je postao umetnik ovenčan Oskarom u kategoriji najboljeg sporednog glumca 2018. za ulogu u drami  "Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju" reditelja Martina Mekdone, nadmašivši takve glumačke veličine kao što su Vudi Harelson, Ričard Dženkins, Vilijam Dafo i Kristofer Plamer.

Pored profesionalnog bavljenja glumom, Rokvel je i pasionirani ljubitelj filmova, a ovo je pet najboljih ostvarenja po njegovom izboru.

Na prvom mestu je klasičan porodični film "Povratak u budućnost" reditelja Roberta Zemekisa, ostvarenje koje je značajno uticalo na popularnu kulturu 1980-ih. Govoreći o filmu u kojem igraju Majkl Džej Foks i Kristofer Lojd, Rokvel je rekao: - Znate, to je savršen film. Sve u vezi sa njim jednostavno je… Jednostavno je savršeno. Možete ga gledati iznova i iznova.

Priznat kao jedan od najboljih filmova o vijetnamskom ratu, film Majkla Ćimina "Lovac na jelene" zauzima drugo mesto na Rokvelovoj listi.

- Možda me je "Lovac na jelene" promenio. Radilo se o prijateljstvu. Radilo se o ratu, ali i o prijateljstvu - rekao je Rokvel za film u kojem igraju Robert De Niro, Kristofer Voken, Meril Strip i Džon Kazale.

Treće mesto je zauzeo još jedan ratni film, ali ovaj nije ni nalik "Lovcu na jelene". Rokvel se odlučio za komediju "Stripes", film koji prikazuje dva čoveka koji se bore za uspeh u životu i odlučuju da se pridruže vojsci.

- To je verovatno Bil Marej u najboljim godinama. Ima tu mnogo dobrih stvari - primećuje Rokvel o komediji u kojoj tekođe igraju Džon Kendi i Harold Rejmis.

Rokvelov pretposlednji izbor je vestern iz 1962. "Čovek koji je ubio Libertija Valansa" sa Džonom Vejnom, Džejmsom Stjuartom i Lijem Marvinom u glavnim ulogama. U pitanju je klasična priča o pravdi, herojima i zlikovcima, a glumac je veliki zaljubljenik u ovo ostvarenje.

- Taj film me je oduševio. Mislim da me je otac naterao da ga pogledam i sećam se Lija Marvina; Li Van Klif i Stroter Martin su ortaci… Bio je to iznenađujući vestern.

Za kraj, Rokvel je izabrao film iz 1975. "Let iznad kukavičjeg gnezda" sa nenadmašnim Džekom Nikolsonom u jednoj od njegovih najpoznatijih uloga.

- Taj film i "Kineska četvrt" su uz "Pet lakih komada" najbolje Nikolsonove uloge. Ali Mekmarfi je vrhunska Nikolsonova gluma. Sve što se njega tiče je sjajno.

 

 

 

Ostavite komentar