Kultura > Film/TV

Jugoslavu Panteliću URUČEN francuski ORDEN VITEZA

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je orden književnosti i umetnosti u rangu viteza direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2022 > 10:15

podeli vest:

Jugoslavu Panteliću URUČEN francuski ORDEN VITEZA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Na svečanosti u francuskoj ambasadi, Košar je prilikom uručivanja odlikovanja u ime ministarke kulture i komunikacija Francuske, između ostalog, istakao da je Pantelić "neumorna spona između Francuske i Srbije".

Pred brojnim zvanicama i novinarima, Košar je podsetio da je Pantelić kao novinar bio autor brojnih intervjua sa filmskim ličnostima, posebno francuskim, i autor više emisija o filmu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke

Prema njegovim rečima, Pantelić kao umetnički direktor FEST-a radi na tome da evropski i francuski film tu imaju svoje zasluženo mesto, a kao direktor Jugoslovenske kinoteke je organizovao brojne francusko-srpske filmske susrete.

Pantelić je podržao i projekat "Kinoteke" sa Francuskim institutom u Srbiji, kao i brojne retrospektive posvećene velikanima francuskog filma, Žan-Polu Belmondu i Žan-Liku Godaru, naglasio je ambasador.

- U planu je da budete domaćin u Beogradu glumici Isabel Iper i da u njenu čast priredite izložbu i projekciju filmova. Bićemo srećni da vam pomognemo - najavio je Košar.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Pjer Košar, ambasador Francuske

U svom obraćanju, Pantelić je istakao da mu je velika čast da primi visoko odlikovanje koje dolazi iz Francuske, kolevke filma i kulture koja ga je uz našu "najviše oblikovala i to i dalje čini".

Pantelić je podsetio da je francuska kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima van svojih granica.

 

Podsetivši da je kao filmski kritičar i novinar intervjuisao veliki broj francuskih stvaralaca i upoznao mnoge autore, Pantelić je najavio za 51. FEST "izuzetne filmove francuskih autora i produkcija".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke

- Zahvalio bih se svima koji su stvarali i stvaraju umetnosti. Oni su zvezde vodilje koje osvetljavaju put kojim idemo, a koji je nadam se bolji od ove sadašnjosti - zaključio je Pantelić.

 

 

 

Ostavite komentar