Kultura > Film/TV

Kako je Džordž Harison SPASAO kultni film "Life of Brian" legendarne trupe MONTI PAJTON

Harisonov prvi kontakt sa članovima Monti Pajtona dogodio se na projekciji filma "Monty Python and the Holy Grail" 1975. godine

Izvor: K1info

10/10/2023 > 18:14

podeli vest:

Kako je Džordž Harison SPASAO kultni film "Life of Brian" legendarne trupe MONTI PAJTON
Foto: Youtube PrintScreen/TheOfcar


Iako se može činiti da američki glumac Tom Henks nema nikakvih dodirnih tačaka sa legendarnom britanskom komičarskom trupom Monti Pajton, spojio ih je zajednički prijatelj - Džordž Harison. Kao član Bitlsa, Harison je bio poznat po svom oštrom humoru, a njegova ljubav prema komediji bila je nadmašena očiglednijom strašću za muzikom.

Harisonov prvi kontakt sa članovima Monti Pajtona dogodio se na projekciji filma "Monty Python and the Holy Grail" 1975. godine. Tada je upoznao Erika Ajdla, najmuzikalnijeg u trupi, sa kojim je uspostavio momentalnu vezu, prijateljstvo iskovano u obostranom divljenju. U svojim memoarima iz 2018. "Always Look on the Bright Side of Life: A Sortabiography", Ajdl je to opisao kao "ljubav na prvi pogled".

- Čuo sam da Džordž želi da me upozna, ali sam se pomalo plašio tog susreta - priznao je Ajdl.

- Bio sam stidljiv i pokušavao sam da ga izbegnem, ali me je uhvatio u zadnjem delu bioskopa dok je išao odjavni rol. Tada još nisam znao da je nezaustavljiv. Započeli smo razgovor koji će trajati oko dvadeset četiri sata. Ko bi mogao da odoli njegovoj uvodnoj rečenici: "Ne možemo ovde da razgovaramo. Hajde da odemo i zapalimo džoint u projekcionoj kabini". Ne možete ni da zamislite kako se iznenađeni momak osećao kada je jedan od Bitlsa ušao sa jednim od glumaca iz filma koji je upravo prikazao i zapalio džoint.

Ajdl je otkrio da je, preko Harisona, te noći upoznao još nekoliko velikih imena.

- Otišli ​​smo na večeru sa Terijem Gilijamom i Olivijom Harison. Posle večere, Džordž je insistirao da idem sa njim u A&M Studios, gde me je upoznao sa Džoni Mičel. Džoni Mičel, za ime Boga - priseća se on.

Posle te večeri, Harison i Ajdl su postali bliski prijatelji, a bivši Bitls je upoznao i ostale članove trupe. Nakon nekoliko godina, Pajtonovci su želeli da snime svoj drugi film, "Life of Brian". Nažalost, upravo kad su trebali da započenu sa projektom, EMI je povukao svoju podršku produkciji.

Znajući da je Harison veliki obožavalac, Ajdl je rešio da pita svog dobrog prijatelja za finansijsku pomoć. Harison je jednostavno odgovorio: "U redu", kako je Ajdl rekao. "Life of Brian" postao je prvi film koji je koordinirala produkcijska kompanija Harrison's Hand Made Films, a čak je i sam muzičar imao malu kameo ulogu.

U intervjuu za Rolling Stone iz 2018. godine, Ajdl je govorio o tome kako im je Harison pomogao u jednom od najtežih trenutaka.

- Niko nije želeo da finansira "Brajana" osim Džordža, koji je uložio novac. Ne bismo uspeli da nije stavio svoju kuću pod hipoteku - rekao je.

Tokom 1980-ih, Tom Henks je počeo da pravi značajne korake preko Atlantika sa ulogama u filmovima "Splash", "Big" i "League of Their Own". Do 1990-ih, postao je glavna zvezda nakon dve uzastopne nagrade Oskar za Najboljeg glumca za "Filadelfiju" i "Foresta Gampa".

Dok se družio s drugim velikim zvezdama, Tom Henks i njegova supruga Rita Vilson postali su bliski prijatelji sa Harisonom i njegovom suprugom Olivijom. Krajem 1990-ih, oba para su zajedno uživali u odmoru na Fidžiju, gde je Henks bio zauzet snimanjem scena za film "Cast Away" sa Robertom Zemekisom. Nekoliko meseci ranije, Harisonu je nažalost dijagnostifikovan rak pluća i, uprkos dugoj borbi, preminuo je 29. novembra 2001. godine.

Tačno godinu dana posle Harisonove smrti, neki od njegovih poznatih prijatelja organizovali su "Concert for George", veče zabave u Rojal Albert Holu u Londonu. U jednom od najupečatljivijih trenutaka večeri, Tom Henks se popeo na scenu sa Pajtonovcima i izveo pesmu "The Lumberjack Song" iz devete epizode Monty Python's Flying Circus.

Ostavite komentar