Kultura > Film/TV

HOROR, misterija, MISTIKA: Zašto je PUBLIKA tako dobro PRIHVATILA "Kalkanske krugove"?

Scenarista Đorđe Milosavljević je istakao da se serija bavi problemima roditeljstva, odrastanja i odnosa prema tradiciji

Izvor: K1info/Tanjug

10/04/2023 > 17:44

podeli vest:

HOROR, misterija, MISTIKA: Zašto je PUBLIKA tako dobro PRIHVATILA "Kalkanske krugove"?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je scenarista Đorđe Milosavljević, koji je govorio o radu na drugoj sezoni serije "Kalkanski krugovi".

Milosavljević je rekao da "Kalkanski krugovi" imaju nameru da prikažu život u zajednici koja je daleko izvan svake urbane celine, što podrazumeva drugačiji način komunikacije.

Prema njegovim rečima, najveći izazov je bio prilagoditi dijalog i tu vrstu društvenih, porodičnih i drugih odnosa savremenom televizijskom izrazu.

"Kalkanski krugovi" su priča sa elementima mistike, misterije i horora u zabačenom i izolovanom selu, dodao je scenarista.

- U trenutku kad se pojavila serija svi smo imali neodoumicu kako će publika reagovati. Jedino je reditelj Milan Karadžić bio siguran da će stvar da profukcioniše - priznao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, specifična mešavina folklorne fantastike, savremenih tema i miljea seoske sredine je kombinacija koju je publika dobro prihvatila.

- Uspeli smo da ponudimo dobru kombinaciju između jednog autentičnog srpskog miljea i priče koja ima element horora, fantastike i savremenog televizijskog žanra - naveo je Milosavljević.

Drugoj sezoni se prišlo ambicioznije, jer je postojala snažna želja da se publici pruži više, Milosavljević otkriva da "ima više horora, elemenata fantastike i "priče koja se tiče nas, savremenih problema koji iskrsavaju u Dolu, mikrozajednici koja oslikava probleme prisutne u savremenom makro okruženju".

Milosavljević je dodao da se serija bavi problemima roditeljstva, odrastanja i odnosa prema tradiciji, "koju nekad ne razumemo i odbacujemo, a ona u stvari pomaže da nekako preživimo".

Govoreći o fenomenu talasa hiperprodukcije domaćih televzijskih sadržaja, Milosavljević je rekao da je "neverovatno koliko je domaća produkcija nabujala poslednjih godina".

- Dobro je da je veliki broj autora, glumaca i scenarista dobio priliku da nešto proizvede. Problem je da u tom naporu da napravimo savremeni televizijski proizvod previše se otišlo u podražavanje modela u svetskoj produkciji - ocenio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je "bitno napraviti autentičan televizijski proizvod, jer naše serije treba da se pre svega obraćaju našoj publici".

- Naravno da je dobro ako serije može da komunicira sa publikom drugde u svetu, ali ključno je da naši autori i produkcija ne izgube korak sa najširom televizijskom publikom. Televizija se obraća masovnoj, širokoj publici i nema smisla obraćati svojoj porodici ili krugu na tviteru - ocenio je scenarista.

 

Ostavite komentar