Kultura > Film/TV

Kako za potrebe filma SNIMITI OLUJU, a da izgleda STVARNO? Pitajte OVOG ČOVEKA

Gost video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor fotografije Aleksandar Jakonić koji je govorio o trećoj sezoni serije "Dug moru"

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 21:19

podeli vest:

Kako za potrebe filma SNIMITI OLUJU, a da izgleda STVARNO? Pitajte OVOG ČOVEKA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Jakonić je rekao da je za njega treća sezona bila još veći izazov u odnosu na drugu, pošto je sadržajno razigrana i isprepletena dešavanjima, flešbekovima i vizijama.

U novoj sezoni gledaoci imaju priliku da prate epohu, situacije smeštene u vreme Drugog svetskog rata, što je Jakoniću kao direktoru fotografije bilo nešto što je sanjao, kao ljubitelj ratnog filma poput "Spasavanja redova Rajana".

Jakonić je dodao da je snimanje "Duga moru" bila profesionalno divna prilika pošto se snimalo na poluostrvu Luštica, što je "za svakog snimatelja fantastična prilika da se izrazi i možda jedan od najlepših predela u Crnoj Gori".

Prema njegovim rečima, jako je teško i zahtevno naći kadar i snimati a da ne bude jednostavan pristup već nešto interesantnije.

Jakonić je istakao i da mu je bilo zadovoljstvo da radi sa dva reditelja Milicom Li Filipovski i Leonom Lučevom, a to "lepo iskustvo izrodilo se u lepo prijateljstvo što je imperativ za dobar rezultat, jer je simbioza autora obavezna".

- Treća sezona sadrži jako zahtevne i interesantne scene nevremena. Za filmsku proizvodnju jedna od najtežih stvari je zaštiti kameru. Pričamo o neveremenu i oluji u kojoj ljudi de fakto ginu. To zaista treba da izgleda tako - preteći - naveo je Jakonić.

Prema njegovim rečima, zbog bojazni da izgleda naivno, uradili su sve što je u njihovoj moći da oluja izgleda što uverljivije, koristeći cisterne u sprezi sa veštačkim vetrom.

- Profunkcionisalo je neverovatno. Bolje nije moglo - zaključio je Jakonić.

Serija "Dug moru" rađena je u produkciji Monte Royal Pictures i Telekoma Srbije kreće sa emitovanjem 13. marta na Superstar TV.

 

Ostavite komentar