Kultura > Art

Otvorena izložba "Krug" Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd

Prvi put pred domaćom publikom slika "Krug" koja je više od 50 godine bila deo velike kolekcije Dejvida Rokfelera

Autor: K1

14/06/2022 > 09:08

podeli vest:

Otvorena izložba "Krug" Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd
Foto: press promo


Prošlog vikenda, otvorena je izložba "Krug" Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd, u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice.

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na 9. Bijenalu u Sao Paolu bila otkupljena za Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Foto: press promo

 

Slika je monumentalnih dimenzija, 208  x 160cm, rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja. 

Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojne posetioce je dočekao crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike i koji je vozio Beogradom te davne 1967.godine.

Foto: press promo

 

Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna arhivska dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe.

Tokom trajanja izložbe  "Krug" Lazara Vozarevića, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, a prvo najavljeno vođenje je u subotu, 25. juna godine u 13:00 časova.

Izložba "Krug Lazara Vozarevića biće otvorena za posetioce do 10. jula 2022.

Radno vreme Moderne galerije Beograd je od ponedeljka do subote od 12:00 do 20:00 časova.

Ostavite komentar