Kultura > Art

MULTIMEDIJALNIM događajem obeležen KRAJ RADOVA na Muzeju 25. maj

Ministarka kulture Maja Gojković najavila je da će pokrenuti inicijativu da zgrada Muzeja Jugoslavije bude utvrđena kao spomenik kulture

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2023 > 09:08

podeli vest:

MULTIMEDIJALNIM događajem obeležen KRAJ RADOVA na Muzeju 25. maj
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Multimedijalni događaj "Obnova 2.0" priređen je sinoć povodom završetka poslednje faze radova na zdanju Muzeja 25. maj, centralnoj zgradi kompleksa Muzeja Jugoslavije.

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je završen veliki projekat rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, koji je kao "remek-delo jugoslovenske škole arhitekture autora Mihaila Mike Jankovića" obnovljeno prvi put od osnivanja 1962. godine.

- Muzej Jugoslavije među prvim je namenski izgrađenim muzejima u Srbiji. Za nešto više od šest decenija rada, uspeo je da postane izuzetno dinamično i prepoznatljivo mesto na mapi kulturnog života Beograda i regiona - rekla je Gojković.

Ona je najavila da će u narednim danima pokrenuti inicijativu da zgrada Muzeja Jugoslavije bude utvrđena kao spomenik kulture i ocenila da je za to više nego dovoljna "velika arhitektonska vrednost i bogat muzejski fond sa jedinstvenim zbirkama".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Maja Gojković, ministarka kulture

Prema njenim rečima, obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji je primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji.

- Obnovom najvažnijih muzeja i ulaganjem u brojne druge ustanove kulture širom Srbije i njihove programe, uspeli smo da podignemo svest o važnosti kulture i o vrednostima koje nas određuju kao narod i kao državu - naglasila je Gojković.

Ministarstvo kulture je podržalo projekat restauracije zgrade muzeja sa nešto više od 320 miliona dinara, a Gojković je dodala da je važnije od veličine sredstava što se "još jednom pokazalo da uz adekvatnu brigu mogu da se sačuvaju sve arhitektonske i umetničke vrednosti i da se istovremeno unapredi funkcionalnost zgrade".

- Podsetila bih da Muzej Jugoslavije, postavkama i konceptom, neguje sećanje na jedan period naše istorije prema kome su prisutni različiti i neretko suprostavljeni stavovi. Ali ovaj muzej nije samo priča o Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, već od njenog nastanka - istakla je ministarka.

Gojković je dodala da ova ustanova kulture "omogućava šire sagledavanje i bolje razumevanje čitave jedne epohe, što je važno i za buduće generacije", kao i da je inicirala u njegovom okviru osnivanje Ženskog muzeja, pošto Muzej Jugoslavije baštini i nasleđe brojnih značajnih događaja borbe za ženska prava.

- Po uzoru na slične muzeje u svetu, želja nam je da predstavimo naše žensko umetničko stvaralaštvo i odamo dužno poštovanje svim ženama koje su se bavile i bave se kulturom - istakla je Gojković, dodavši da veruje da će obnovljena zgrada Muzeja Jugoslavije "u značajnoj meri oplemeniti jedan od najlepših kulturnih prostora u Beogradu".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević podsetila je da su predano radili na obnovi zgrade od 2018. godine, kada je započet proces revitalizacije objekta u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite originalnog rešenja Jankovića.

Ona je navela da je poslednja faza obnove, započeta 2022. i završena ove godine, obuhvatila radove na restauraciji i konzervacije fasada i pristupnih platoa po projektu arhitekte Dejana Todorovića.

Knežević je ocenila da su uspeli sačuvati stakleno-mermerno pročelje fasade i da istovremeno zadovolje tehničke uslove u skladu sa muzeološkim standardima.

- Udahnili smo novu snagu za neka nova vremena ovom jedinstvenom "muzejskom predmetu", kako nazivamo zgradu Muzeja 25. maj zbog njenih spomeničkih, kulturnih, društveno-istorijskih i umetničkih vrednosti - rekla je Knežević.

Kenežević je rekla da je "arhitektura deo kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta bez obzira na to kojem periodu pripada", a "obnova zgrade Muzeja 25. maj podjednako je važna za Beograd i za Srbiju".

Ostavite komentar