Kultura > Art

"Anksiozna" SKULPTURA u Kulturnom centru Srbije u PEKINGU privlači pažnju javnosti

Hiperrealistična kinetička skulptura Nenada Gajića pod nazivom "Zauvek sam" deo je izložbe "Evergreen" Udruženja likovnih umetnika Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 14:04

podeli vest:

"Anksiozna" SKULPTURA u Kulturnom centru Srbije u PEKINGU privlači pažnju javnosti
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


U Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, u toku je izložba "Evergreen", Udruženja likovnih umetnika Srbije, koju je danas posetila premijerka Ana Brnabić.

Kako javlja Tanjugov izveštač, posebnu pažnju javnosti, ali i kineskih umetnika, privlači hiperrealistična kinetička skulptura Nenada Gajića pod nazivom "Zauvek sam".

Skulptura predstavlja ostarelog pretka ljudske vrste koji leži zgrčen na zemlji dok uznemireno steže kamen, kao alatku ili oružje, i leži s grčem u licu, diskretno dišući u dubokom snu.

On simbolizuje anksioznost, ranjivost i borbu za goli opstanak.

Izložbu čine tri grupe radova, koji se međusobno prožimaju kroz izložbeni prostor.

Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić" nalazi se u umetničkoj zoni "798" koja je izuzetno poznata turistička destinacija u glavnim gradu Kine.

Lokacija je sagrađena 1952.godine kao industrijska zona, a poslednji put je renovirana 1964. godine kada su izmeštene fabrike iz grada.

Direktorka KCS Tatjana Soldat rekla je srpskim novinarima da su tada kada je to područuje ostalo prazno umetnici tražili i dobili od gradske vlade da tu otvore svoje galerije.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić i direktorka KCS Tatjana Soldat

Kako kaže, od tada se umetnička zona razvoja dobro i veoma je posećena.

Za vreme prvomajskih praznika za pet dana zonu je, dodaje Soldat, posetilo oko 220.000 ljudi, što iz Pekinga, što iz unutrašnjosti Kine.

Veliki broj Kineza dolazi za predznanjem o Srbiji, a znaju, kaže Soldat, za predsednika Aleksandra Vučića, Nikolu Jokića, Novaka Đokovića, kao i za trenera fudbalskog tima Kine Aleksandra Jankovića i selektora kineske košarkaške reprezentacije Aleksandra Đorđevića.

Mnogi Kinezi se iznenade kada čuju detalje iz tradicionalne srpske kulture koji su veoma slični sa kineskim, a to je, čini se, kaže Soldat, osnov čeličnog prijateljstva dve zemlje.

Ostavite komentar