Kultura > Art

Mikelanđelova "TAJNA SOBA" u Firenci se otvara za POSETIOCE: Mala je i MRAČNA, a evo ČEMU JE SLUŽILA

Ulaznice će koštati 20 evra po osobi

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 21:08

podeli vest:

Mikelanđelova "TAJNA SOBA" u Firenci se otvara za POSETIOCE: Mala je i MRAČNA, a evo ČEMU JE SLUŽILA
Foto: wikipedia.org


Nekadašnji podrum za ugalj u kojem se, kako se smatra, krio veliki renesansni umetnik Mikelanđelo, biće otvoren za javnost 15. novembra, saopštio je danas Muzej u Firenci.

Mikelanđelova "tajna soba" nalazi se u Muzeju kapela Mediči i sadrži skice ljudskih figura ugljem koje se pripisuju umetniku, prenosi Rojters.

Mala prostorija, duga 10 metara, široka tri metra i visoka 2,5 metara na vrhu svoda, korišćena je za skladištenje uglja u jednom trenutku pre nego što je ponovo otkrivena tokom radova na renoviranju 1975. godine.

Paolo Dal Pogeto, tadašnji direktor Muzeja kapela Mediči, mnoge crteže pronađene na zidovima pripisuje Mikelanđelu, iako su drugi to osporili. On je verovao da se umetnik sklonio u tajnu sobu nakon što je 1530. godine razbesneo papu Klementa VII. 

Male grupe od četiri osobe sa vodičem moći će da posete sobu od 15. novembra u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će koštati 20 evra po osobi, pored 10 evra za ulaz u glavni muzej.

- Ograničeni broj posetilaca po vremenskom terminu je zbog potrebe da se periodi izlaganja LED svetlu smenjuju sa produženim periodima mraka - kažu u muzeju.

U sobu se ulazi preko skučenog i uskog stepeništa, a broj nedeljnih posetilaca biće ograničen na 100 ljudi.

Ostavite komentar