Kultura i umetnost > Art

U kragujevačkom muzeju "21.oktobar" OTVORENA IZLOŽBA posvećena "Krvavoj bajci" i DESANKI MAKSIMOVIĆ

Sestrić Desanke Maksimović poklonio je muzeju drveni sanduk u kome je pesnikinja od Nemaca krila originalan rukopis svoje čuvene pesme

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 09:00

podeli vest:

U kragujevačkom muzeju "21.oktobar" OTVORENA IZLOŽBA posvećena "Krvavoj bajci" i DESANKI MAKSIMOVIĆ
Foto: Tanjug/Nebojša Raus


Povodom 30 godina od smrti pesnikinje Desanke Maksimović, u muzeju "21. oktobar" u Kragujevcu juče je otvorena izložba "Bajka o pesmi" autora Marka Terzića, kustosa kragujevačkog muzeja.

Postavka, koja je nastala u čast pesme "Krvava bajka", prikazuje jedinstvene eksponate, skoro nepoznate javnosti.

Prema rečima autora izložbe Marka Terzića, za muzej "21.oktobar" nema važnijeg umetničkog dela, koje je nastalo u kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim civilima 1941.godine u Kragujevcu i okolini, od "Krvave bajke" Desanke Maksimović.

Izložbom "Bajka o pesmi" autor i muzej "21.oktobar" nastoje da se dostojno oduže ovom posebnom umetničkom delu i njegovom uticaju na javno percipiranje zločina.

- Želja mi je bila da ljudi pogledaju izložbu i da se podsete šta za nas znači "Krvava bajka". Mi dobro znamo koliko je ona značajna za Spomen park i za to koliko je uticala na percepciju javnosti o zločinu u Kragujevcu. Mi želimo da ova pesma bude izvođena, da se o njoj i danas čuje, da se uči u školi i da bude prisutna što više, jer su umetnici poput Desanke Maksimović i te kako značajni upravo zbog svojih dela. Želimo da sve te simbole jednog vremena sačuvamo od zaborava. Ja zaista verujem da je "Krvava bajka" jedna vrsta oružja u borbi protiv bilo kog rata i nacističkih ideologija. Za mene je bio izazov da o jednoj pesmi napravim izložbu, ali mislim da sam uspeo u tome da kroz izložbu ispričam priču o ovom velikom delu - rekao je autor.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Branislav Milakara, Marijana Stanković i Marko Terzić

On je dodao da mu je u priređivanju izložbe pomogao sestrić Desanke Maksimović, Branislav Milakara, kao i Narodni muzej u Valjevu i Zadužbina Desanke Maksimović iz Beograda, koji su ustupili njene lične stvari i predmete, kako bi izložba bila upotpunjena.

Izložba je napravljena tako da se sa svih strana priđe pesmi "Krvava bajka" koja je prevođena na mnoge svetske jezike i da se razume sama umetnica koja je bila u mogućnosti da iznedri ovakvo uticajno delo.

Branislav Milakara, sestrić i naslednik čuvene pesnikinje, ovom prilikom muzeju u Kragujevcu je poklonio drveni sanduk u kome je Desanka Maksimović od Nemaca krila originalan rukopis svoje čuvene pesme i u kome je kasnije on godinama čuvan.

- Ne postoji bolje mesto od muzeja "21. oktobar", gde bi ovaj artefakt trebalo da bude. U njemu je ona čuvala rukopis svoje pesme za vreme rata, plašeći se da ga ne otkrije Gestapo. Taj drveni sanduk je sačuvan i posle više selidbi, a poslednjih decenija nalazio se u jednoj vikendici u Brankovini, gde je ona često boravila. Kada me je kontaktirao Marko, autor ove izložbe, da mu za izložbu pozajmim sanduk, ja sam tog trenutka shvatio da on pripada upravo muzeju "21.oktobar" i da ovde treba i da ostane, a sa njim i njen originalni rukopis pesme "Krvava bajka". I mnogo mi je drago da sam to mogao da poklonim muzeju u Kragujevcu - rekao je Milakara.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

 

On je ispričao prisutnim đacima kragujevačkih osnovnih škola da je ono što ga je uvek fasciniralo kod Desanke rodoljublje i njena patnja za srpski rod.

- Ali želeo bih da istaknem nešto što je manje prepoznatljivo javnosti, a to je njen karakter i njen prkos koji je stalno bio prisutan i pored sve njene blagosti. Bila je često pod pritiscima raznih struktura, ali ona je uvek bila stamena i prkosna i to je njen osnovni karakter bio - kaže on.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Marko Terzić, Marijana Stanković i Branislav Milakara

Na otvaranju izložbe, direktorka spomen muzeja "21.oktobar" Marijana Stanković rekla je da je dužnost ove ustanove je da se i na ovaj način posveti Desanki Maksimović, koja je ovim umetničkim delom sve zadužila.

- Hiljade i hiljade umetnika je darivalo svoju umetnost i dela u znak sećanja na žrtve kragujevačke tragedije. Svi oni na svoj način su doprineli da se sećamo žrtava ovog zločina, a Desanka Maksimović je sa ovom pesmom svakako na čelu kolone svih tih umetnika. Zato joj se i na ovaj način odužujemo jer ova izložba je posvećena pesmi, a ujedno i samoj autorki, kako bismo je sačuvali od zaborava. Drago mi je da su na otvaranju izložbe prisutni i učenici naših škola jer je ova izložba posvećena i njima, i želeli smo da je prikažemo baš u septembru, s obzirom da im je pesma i deo obrazovnog programa, a na ovoj izložbi mogu da saznaju nešto više o samoj pesmi, kao i da vide predmete koji do sada nikada nisu bili izloženi u našem muzeju - rekla je direktorka muzeja "21.oktobar".

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana u kragujevačkom muzeju "21. oktobar".

Ostavite komentar