Kultura > Art

Milena Jauković za Reflektor: IZLOŽBA u Narodnom pozorištu je jedna vrsta BALETSKOG VREMEPLOVA

Ona je istakla da je projektu pristupila sa puno pijeteta jer je i sama nekad bila balerina, a danas gaji duboko poštovanje prema kolegama

Izvor: K1info/Tanjug

06/06/2023 > 15:52

podeli vest:

Milena Jauković za Reflektor: IZLOŽBA u Narodnom pozorištu je jedna vrsta BALETSKOG VREMEPLOVA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je baletska umetnica Milena Jauković koja je govorila o izložbi "Jedan vek Baleta - drugih 50 godina" u Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jauković je rekla da deo izložbe čiji je ona autor obrađuje poslednja pola veka baleta od 1973. do 2023. godine, dok deo postavljen u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije prvih 50 godina, a autorka je Jelica Stevanović.

Prema njenim rečima, izložba će biti otvorena sve do kraja jubilarne godine, do marta 2024. godine i biće prilike i za stručna vođenja. 

- Izložba zaista pokriva ne samo dugačak period, nego smo se trudili da prikažemo sve aspekte i prezentujemo duh vremena u kome su predstave nastajale - dodala je Jauković.

Na izložbi se osim velikog broja fotografija, koje dokumentuju premijere, mogu videti divni baletski kostimi i skice scenografija, istakla je autorka.

- To je jedna vrsta vremeplova kroz 50 godina. Baletska produkcija je u tom periodu bila izuzetno velika. Broji se 113 premijera. zaista impozantan broj. A moja želja, koju sam uspela da realizujem, je da provedem publiku kroz svih 113 naslova - navela je autorka.

Jauković je istakla da je projektu pristupila sa puno pijeteta, budući da je i sama nekad bila balerina, a danas gaji duboko poštovanje prema kolegama.

Umetnica je dodala da je pristupila izložbi kao da nikada nije sama bila deo toga - sa puno fascinacije. 

- Poseban utisak su na mene ostavile fotografije starije generacije. Umetnici na njima su zaista impresivni. Njihova ekspresija, ne samo telesna već glumačka i umetnička, je nešto što gotovo da se ne može sresti danas na fotografijama - ocenila je Jauković.

Prema njenim rečima, prisutna je dubina interpretacije, i slike su ostavile veliki utisak jer svedoče o vremenu kada se umetnošću pristupalo na kvalitativno drugačiji način.

Upitana kako vidi budućnost baleta u vreme tehnoloških revolucija, Jauković je ocenila da su velika klasična ostvarenja imuna na mnoge promene.

- Naravno da se tehnološko doba oseća. Sve mogućnosti tehničke su inkorporirane u savremena koreografska dela i imaju svoje mesto u baletskoj produkciji, ali njihovo repertoarsko trajanje je već dovedeno u pitanje - ocenila je Jauković.

Ogromno interesovanje na planetarnom nivou pokazuje da će se i dalje negovati klasičan balet, koje ima i dalje apsolutni primat, a Jauković smatra da će ići paralelno sa savremenim koreografskim tendencijama na radost svih poklonika baletske umetnosti.
 

Ostavite komentar