Kultura > Pozorište

ALEKSANDAR SREĆKOVIĆ: PUBLIKA pozitivno, ponekad i euforično REAGUJE na PREDSTAVU "Obraćanje naciji"

Tekst "pogađa direktno kroz vrlo satirične, ali cinične i oštre matefore, sve segmente današnjeg neoliberalnog društva", kaže glumac

Izvor: K1info/Tanjug

31/05/2023 > 17:16

podeli vest:

ALEKSANDAR SREĆKOVIĆ: PUBLIKA pozitivno, ponekad i euforično REAGUJE na PREDSTAVU "Obraćanje naciji"
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Aleksandar Srećković koji je govorio o svojoj ulozi u predstavi "Obraćanje naciji" Ateljea 212.

Srećković je rekao da je da je publika za nekoliko izvođenja glumce "iznenadila pozitivnom, čak ponekad euforičnom reakcijom na predstavu".

- To je pre svega zasluga teksta Italijana Askanija Čelestinija, koji je trebalo da nam dođe na prmeijeru, ali nije. Poslao nam je pozdrave, doći će sledeće sezone - naveo je glumac.

Prema njegovim rečima, reditelj Bojan Đorđev je sa svima iz ekipe "formirao koncept monoliških formi koje su izvedene iz njegovih vrlo specifičnih stend apova".

- Tekstovi su pisani od deset do 20 godina unazad, a izuzetno veliki procenat publike izlazi sa predstave uveren da je pisan pre mesec dana, ili da smo mnogo delova ubacili u improvizaciji - rekao je Srećković.

U predstavi nema klasičnih likova, niti dramske strukture, ali Srećković dodaje da njegov "osnovni neki lik" se zove Toni Korumpirani, koji je predsednik Partije korumpiranih, a postoji i Toni Mafijaš čelnik Partije mafijaša.

Prema njegovim rečima, te dve partije koje vladaju malom zemljom, a postoji i Partija opozicija koja nikad nije ušla u vlast jer smatra da to nije elegantno.

- Razumem franpantnu sličnost onoga o čemu se govori u tekstu sa našom situacijom. Ali janvo kažem, to je tekst pisan u Italiji, pre deset i više godina - naveo je Srećković.

Pošto Korumpirani govori vrlo snishodljivo i podrugljivo, a naizgled sa ljubavlju radničkoj klasi, Srećković kaže da ga je za sebe "nazvao đavolom koji još od feudalnih vremena vrlo vešto vlada masama".

- I u jednom trenutku ih pita: Pored svih vaših idela kroz vekove kog onda đavla vi danas ne vladate? - istakao je glumac.

Srećković je ocenio da rekao da tekst "pogađa direktno kroz vrlo satirične, ali cinične i oštre matefore, sve segmente današnjeg neoliberalnog društva".

- Nema čoveka koji se negde uz određenu vrstu gorčine, a kroz smeh, jer je predstava duhovita i zabavne, ne prepozna u nekom od tipova koji služe za seciranje današnjeg društva - naveo je Srećković. 

Prema njegovim rečima, komad ne vređa, ne prebacuje prag prihvatljivosti za gledaoca, "koji se uz gorki smeh zapita zašto je u nekim scenama i od tih tipova prepoznao sebe, hteo da to prizna ili ne".

Srećković je istakao da je cilj pozorišta da ponuka gledaoce da razmisle o onome šta vide na sceni, što može biti "doprinos popravci današnjeg društva".

U likovima koje je do sada igrao Srećković kaže da nijedan ne može da može da se veže za njega privatno.

- Neke klice svih tih likova verovanto u meni negde postoje, smao što sam kroz školovanje i iskustvo uspeo da prepoznam klice i da ih razvijem u određenom trenutku. Želju i potrebu za igrom je neophodno zadržati - istakao je Srećković.

Prema njegovim rečima, glumac ne sme sebi dozvoliti da se predugo zadrži u zoni komfora u bilo kom smislu, bilo u tipovima ulogam ili vrsti projekata i umetnosti.

- Čovek se lako uspava kad uđe u šablon onoga što poznaje, što mu je lako, ne zahtva muku u stvaranju. Ali onda i kreacija lagano izumire - ocenio je glumac.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Srećković

Srećković je rekao da stalno traži nove situacije u kojima mora da uči, pomuči se i u njih ulazim sa puno straha u sumnji, a često ako vidim uloge slične nečemu što je već radio potraži u tekstu mogućnost da se lik napravi na drugi način. 

- Uspevao sam da napravim dijapazon različtiih likova koji su pod globalnom maskom negativnih likova, ali da su različiti. I uživam u tome, ponosan sam na sebe što to mogu da uradim - naveo je glumac. 

Pored toga što namerava da se u narednom razdoblju bavi uzgojem grožđa ,i pravljenjem vina i rakije, Srećković je rekao da ga očekuje do kraja godine tekst serije, koja se kao "krimi misterija dešava u pozorištu".

- Neobično svež pristup i žanrovki čist tekst za naše podneblje. Konačno se pojavljuju tekstovi koji imaju smisla, dobru dijalog listu, koji su napeti i nisu predvidivi - naveo je Srećković.

 

Ostavite komentar