Kultura > Art

Otvorena izložba DOWNSTREAM #01 u galeriji Kulturnog centra Grad

Austrijski umetnici i umetnice nastavljaju “plovidbu” uz prateći program o Dunavu i Podunavlju

Izvor: K1info

05/04/2023 > 14:54

podeli vest:

Otvorena izložba DOWNSTREAM #01 u galeriji Kulturnog centra Grad
Foto: Duško Vukić


Izložba DOWNSTREAM #01 koja prikazuje umetničke radove i istraživačke projekte koji se bave Dunavom i Podunavljem otvorena je u galeriji Kulturnog centra Grad.

Tokom 2021. i 2022. godine, devetoro umetnika i umetnica Rainer Prohaska, Florian Sorgo, Carola Schmidt, Hanna Priemetzhofer, Christina Helena Romirer, Anita Fuchs, Kerstin Reier, Sabrina Rosina i Kilian Jorg putovali su različitim delovima rute od Austrije do Crnog mora duž Dunava na istraživačkom brodu MS - Fusion i metaforički se iskrcali u Beogradu da bi prikazali svoje umetničke procese.

Izložba je otvorena razgovorom sa umetnikom Rajnerom Prohaskom “Kako napraviti čamac?”, i događajem Delikatesni ponedeljak UZ dunavsko posluženje, a u naredna dva dana aktivnosti se nastavljaju pratećim programom, uz radionice, projekciju filma, otvorene diskusije i razgovore.

U sredu, 5. aprila od 17:30 očekuje nas radionica sa umetnicom Sabrinom Rosinom “How Aliens will save us from our Shit – A Walk along Shitty Shores of Future”.

Polazna tačka okupljanja biće Gradska galerija odakle će nas istraživačica i ekološkinja Sabrina Rosina povestiu šetnju jednim od naših najdragocenijih ekotopa u Evropi: rečnim sistemom Dunava. Govoriće se o nedostatku upravljanja otpadnim vodama u Srbiji i zagađenju Dunava.

Posle ove radionice, istog dana od 19:30 u Gradskoj galeriji očekuje nas projekcija filma “Boring river” Rajnera Prohaske i Karole Šmit. Film prikazuje karakteristike podunavskih kultura, doživljaje umetnika i umetnica na putovanju specijalno konstruisanim brodom MS Fusion nizvodno, napuštene ostatke na obalama reke i pokušaje da se izgradi dunavska kultura.

Film nastaje početkom juna 2014. godine na početku dvomesečnog putovanja austrijskog umetnika Rajnera Prohaske, zajedno sa pozorišnim rediteljem i autorom Folkerom Šmitom.

 

U sredu, 6. aprila od 17:30 očekuje nas radionica Kiliana Jorga “Reeking Environments–Senso-Poetical Experiments with Undoing Nature”. Polazna tačka je Gradska galerija, a zajedno sa umetnikom učesnici ove radionice pokušaće da, u šetnji obalom reke, dožive prirodu, uključujući čula, i pokušavajući da otkriju bezbroj mirisa i zvukova, ali i reči i pokreta, koji čine prirodu, ali i nas same.

Prateći program izložbe DOWNSTREAM #01 završava se Umetničkim kafeom u biblioteci Goethe instituta, 11. aprila u 20:00 diskusijom pod nazivom "MS-Fusion: Dijalog o prikupljanju koji teče“. U razgovoru sa Hanom Primecofer, Rajnerom Prohaskom, Kristinom Helenom Romirer i moderatorkom Miom Ćuk ćemo zaploviti Dunavom nizvodno – i razmenićemo iskustva o tome kako se putovanje na istraživačkom brodu MS-Fusion pretvorilo u dijalog, kao i zašto su učesnici u tom procesu mnogo toga pronalazili i prikupljali, iako to uopšte nisu eksplicitno tražili. Kako ono što pronađemo uz reku i u njoj menja karakter čamca? Šta to crpimo kada uzimamo uzorke vode? Kako se kilometri reke pretaču u knjige?

Izložba je otvorena za posete svakog dan od od 16:00 do 21:00 čas do 15. Aprila u Gradskoj galeriji KC Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).

 

Ostavite komentar