FunBox > Misterije

Znate li koliko su AJKULE stara vrsta? Toliko da su - DVA PUTA obišle GALAKSIJU

One su pre otprilike 450 miliona godina

Izvor: K1info

07/11/2023 > 11:22

podeli vest:

Znate li koliko su AJKULE stara vrsta? Toliko da su - DVA PUTA obišle GALAKSIJU
Foto: Unsplash.com


Ajkule, fascinantni morski predatori, su se pojavile toliko davno u evolutivnoj istoriji da su, prema izveštaju portala IFL Science, prošle kroz galaksiju dva puta. Ovaj neobičan podatak nas vodi kroz vreme i prostor, nudeći uvid u dugu i neprestanu evoluciju ovih fascinantnih morskih stvorenja.

Kao što Zemlja neprestano rotira oko Sunca, naš solarni sistem takođe rotira oko centra naše galaksije. Putujemo brzinom od 828 hiljada kilometara na sat, na udaljenosti od 28 hiljada svetlosnih godina od galaktičkog centra. Iako ovo može zvučati kao astronomska udaljenost, važno je razumeti da jedna rotacija Zemlje oko galaksije traje oko 225 miliona zemaljskih godina. Taj vremenski okvir je apsolutno zapanjujuć, a možemo ga uporediti sa "dvogodišnjim vekom" za ajkule.

Još uzbudljivije je saznati da su ajkule prvi put nastale pre otprilike 450 miliona zemaljskih godina. To je čak 50 miliona godina pre nego što su se biljke pojavile na kopnu. U tom smislu, ajkule se mogu smatrati galaktičkim "dvogodišnjacima" koji su preživeli brojne promene na Zemlji tokom svoje istorije.

Foto: Unsplash.com

 
Evolutivni put ajkula je fascinantan

Od svojih prapostojbina, koje su ličile na jegulje sa mekim telima i nekoliko proreza za škrge, do modernih morskih predatora, one su se prilagodile raznovrsnim okruženjima i plenu. Fosilni ostaci su ključni za razumevanje njihove evolucije, a najčešće su sačuvani njihovi zubi, koji su izrađeni od dentina, izuzetno tvrdog materijala. Osim toga, molekularna biologija i proučavanje gena današnjih ajkula pružaju dublji uvid u njihov razvoj.

Ajkule su pretrpele razne transformacije kroz vekove, od primitivnih riba sličnih današnjim morskim psima do ogromnih morskih predatora poput megalodona, najveće poznate ajkule u istoriji. Iako su preživele razna masovna izumiranja i promene u okolini, danas su mnoge vrste ajkula ugrožene usled ljudskih aktivnosti.

Nada se polaže u njihovu prilagodljivost, jer su uspele da prežive kroz neverovatno dug vremenski okvir i brojne izazove. Sada, u eri antropogenog uticaja na planetu, ostaje pitanje da li će ove fascinantne morske životinje pronaći način da prežive i kroz novo masovno izumiranje koje dolazi postepeno, pod uticajem ljudi.

Ostavite komentar