FunBox > Misterije

Italijan TVRDI da je REŠIO jednu od MISTERIJA MONA LIZE: Šta se krije iza NEOBIČNOG PEJZAŽA u pozadini portreta

Na imanju porodice Mediči postojao je most Romito di Laterina, koji se našao u centru ove priče

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/08/2023 > 22:32

podeli vest:

Italijan TVRDI da je REŠIO jednu od MISTERIJA MONA LIZE: Šta se krije iza NEOBIČNOG PEJZAŽA u pozadini portreta
Foto: Pixabay.com


Na pomen Mona Lize prvo pomišljamo na njen enigmatični osmeh. Sa druge strane, italijanski istoričar Silvano Vinćeti odlučio je da reši drugu misteriju Da Vinčijeve slike.

Pored identiteta devojke s čuvenog portreta (navodno je reč o Lizi del Đakondo) stručnjaci vekovima pokušavaju da lociraju neobični pejzaž u pozadini, kao i most koji vidimo iza njenog levog ramena.

Vinćeti je odlučio da iskoristi modernu tehnologiju i identifikuje okolinu u pozadini, a pomogli su mu i sačuvani dokumenti iz 1500-ih, prenosi LadBible.

Tamo je zapisano da na imanju porodice Mediči postoji most Romito di Laterina, koji se pruža preko reke Arno, u okrugu Areco (pokrajina Toskana).

Istoričar je odlučio da preispita zapise, posebno jer je reč o rodnom kraju Da Vinčija, gde je tokom života i radio, prvo kod kardinala Čezara Bordžije, a potom državnika iz Firence, Pjera Soderinija.

Vinćeti je uzeo dron i detaljno istražio deo gde i danas postoji jedan od lukova Romita.

Izmerio je širinu između obala reke Arno i zaključio da bi bila potrebna četiri luka da se premosti. Upravo toliko se vidi na slici Mona Lize.

- U periodu između 1501. i 1503. godine most je funkcionisao i bio veoma prometan, što pokazuje dokument o stanju imovine porodice Mediči - izjavio je Vinćeti.

Drugi istraživači ističu svoje “kandidate”, a spominju se Ponte Burijano (blizu Laterine) i Ponte Bobio (Pjaćenca), ali se broj lukova ne poklapa.

Vinćeti naglašava da pored mosta čitava scenografija odgovara pejzažu u pozadini Mona Lize.

Ostavite komentar