FunBox > Lajk

Lik je bacio JAJE IZ SVEMIRA - šta mislite, DA LI SE RAZBILO?

Neverovatan ekspremint izveo je Mark Rober, bivši inženjer NASA

Izvor: K1info/index.hr

29/11/2022 > 09:31

podeli vest:

Lik je bacio JAJE IZ SVEMIRA - šta mislite, DA LI SE RAZBILO?
Foto: YouTube screenshot


Mark Rober je bivši inženjer NASA koji je odlučio da napravi eksperiment i pošalje jaje u svemir a zatim ga spusti na Zemlju - bez ogrebotine.

Rober je ceo proces objavio na svom YouTube kanalu, a video je za tri dana sakupio više od 23 miliona pregleda.

Njegova prva ideja bila je da ispusti jaje s najviše zgrade na svetu, a to je trenutno Burj Khalifa, neboder u Dubaiju koji je visok 828 metara. Ali uvek je postojala šansa da će posle toga netko izgraditi još višu građevinu, i zato e odustao od te ideje i okrenuo se konačnoj granici, svemiru.

Početni izazov je bio da izgradi konstrukciju u koju bi moglo da se smesti sirovo jaje i zaštiti ga od pucanja posle pada s najveće visine.

Njegov originalni plan bio je da stavi jaje u raketu i lansira ga u svemir u balonu koji bi zatim poslao raketu natrag na Zemlju. Ideja je bila da raketa-jaje sleti na vrlo meku podlogu za sletanje da se jaje ne razbije pri udaru.

Jedna od ključnih stvari kojima se Mark morao da se pozabavi bila je zaštita jajeta na dvosatnom putovanju u svemir budući da je trebalo da ga izoluje za putovanje jer bi se inače smrzlo dok odlazi u svemir i tako puklo na putu.

Eksperiment je skoro doživeo katastrofu posle problema s meteorološkim balonom dizajniranim da podigne jaje u svemir. Kako se balon podizao, došlo je do problema s kablom, ali srećom, raketa-jaje uspelo je da odbaci balon u padu i sleti natrag.

Otvorivši raketu Mark je posegao unutra i uspeo da izvaditi - nerazbijeno jaje, a drugo, koje je bilo skriveno u delu konstrukcije u obliku lopte, također je prežvelo pad bez ogrebotine.

 

 

 

Ostavite komentar