FunBox > Deus ex machina

PROIZVOĐAČI automobila UKIDAJU AM radio, evo i zašto

Iako najverovatno niste u automobilu nikada koristili AM signal, nego FM, radi se o važnoj informaciji

Autor: K1 info/ index.hr

19/12/2022 > 19:42

podeli vest:

PROIZVOĐAČI automobila UKIDAJU AM radio, evo i zašto
Foto: Pixabay.com


Naime, AM, što označava amplitudnu modulaciju, metoda je koja usprkos lošijem kvalitetu zvuka ima veliku važnost jer signal može da se prenosi na veće udaljenosti. AM radio se kreće od 535 do 1705 kHz, a radiostanice moguće su svakih 10 kHz. Najpopularnije su radiostanice koje prenose vesti i vremensku prognozu i temelje se na govoru, a ne muzici.

AM ima još jednu manu, a to je osetljivost signala na električne oluje i radiofrekvencijske smetnje. Pogađate, to nije dobro u električnom automobilu. Električna vozila stvaraju više elektromagnetnih smetnji nego vozila na fosilna goriva, pa utiču na kvalitet AM signala, piše The New York Times.

Mnogi strahuju da će zbog toga AM biti nedostupan na svim budućim automobilima na struju, a to bi moglo da znači i gašenje određenih radiostanica .

- Ako radio nestane iz automobila, to bi bilo stvarno poražavajuće - rekla je Nola Dejvis Moses, direktorka distribucije radijske mreže Native Voice One u Indiani.

U Americi na AM radiostanice otpada 20 posto radijskih slušaoca, dok je u Evropi taj broj mnogo manji. Ipak, u kriznim situacijama, kad nema interneta i mobilnih mreža, AM signal je jedina mogućnost jeftinog širenja informacija na velike udaljenosti.

BMW je objavio kako AM više nije dostupan na električnim automobilima.

- Umesto da frustrira kupce lošijim prijemom i bukom, donesena je odluka da se to izostavi iz vozila koja imaju eDrive tehnologiju - obavještavaju iz BMW-a.

Isto su uradili i Tesla, Audi, Porše i Volvo, a ukidanje je najavio i Ford, bar za svoj električni kamionet.

 

Ostavite komentar